Partnernieuws

Er worden heel wat kantoren bijgebouwd in Amsterdam en omgeving. Wie zich zorgen maakt of die wel vol komen, maakt zich onnodig druk. Dat gaat best goed. Het zijn juist oudere gebouwen die minder in trek blijken. 

In de top 100 van de naoorlogse Amsterdamse architectuur en stedenbouw staan veel kantoorgebouwen. Na de oorlog werd er voor die tijd veel en vooral innovatief gebouwd, met een positieve kijk op de toekomst. Nieuwe materialen als beton, glas en staal deden hun intrede. Regelmatig werkten architecten samen met kunstenaars om gebouwen zo functioneel, maar ook zo stijlvol en bijzonder mogelijk vorm te geven. 

Er werd flink wat geld in gepompt, ook door de overheid. Enorme kantoorcomplexen verrezen er aan de Amsterdamse skyline. Ten gevolge van de nieuwe sociale wetgeving verrees er in Bos en Lommer een enorm naoorlogs kantoorgebouw: het Gemeenschappelijke Administratie Kantoor. De Nederlandse Bank op het Frederiksplein werd ook in die periode gebouwd. Gelukkig staat het er nog, ook al heeft het niet meer het oorspronkelijke karakter, tot verdriet van velen. 

Wat er niet meer staat zijn onder andere het Andreas Ziekenhuis en het Stationspostkantoor. Volgens experts vielen veel enorme gebouwen uit de tijd sloop of ingrijpende verandering ten deel, terwijl kleinere gebouwen die we anno 2020 bijzonder vinden, zijn blijven bestaan. 

Een aparte alinea wijden we aan de arts Samuel Sarphati (1813-1866) die een grote belangrijke rol speelde bij de totstandkoming van onder andere het Amstelhotel, weliswaar geen kantoor maar wel een karakteristiek bedrijfspand. Datzelfde geldt voor het Paleis voor Volksvlijt aan het Frederiksplein. Dit was een tentoonstellingsgebouw dat er kwam mede door een door Sarphati opgerichte vereniging die de bouw ervan mogelijk moest maken. In 1929 werd het door een brand verwoest en in de jaren erna verdwenen de laatste resten ervan uit de stad. Kortom; van die door veel mensen gewaardeerde oude kantoorpanden is niet heel veel meer over. 

Er worden vijftien procent meer kantoorgebouwen bijgebouwd

Wel staan er oude panden uit de jaren erna, maar die worden veel minder fraai gevonden. Het zijn al die kantoorgebouwen die in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw massaal zijn bijgebouwd. Hoe dat nu is? In mei van dit jaar verscheen er een artikel in De Ondernemer over het feit dat er in Amsterdam momenteel wederom meer kantoren worden bijgebouwd. Meer nog dan na de financiële crisis van 2008. Het zou gaan om bijna vijftien procent. 

De oorzaak? Mogelijk het volgende: ‘Het gemeentebestuur kondigde in 2010 een kantorenbouwstop af die tot 2018 werd volgehouden – te lang volgens de vastgoedbranche. De gemiddelde leegstand van Amsterdamse kantoren daalde daardoor tot onder de 4 procent, wat betekent dat er geen geschikte kantoorruimte meer is voor nieuwkomers en bedrijven nauwelijks kunnen uitbreiden,’ staat er geschreven. 

Dit leidde opnieuw tot een groei van bouwprojecten. Deze nieuwbouw kantoren blijken snel gevuld, maar de vraag naar oudere kantoorpanden blijft achter. Toch lijken experts niet bang voor grote leegstand. Amsterdam trekt aan en er zijn veel bedrijven die naar de hoofdstad willen, zo menen zij. 

Bureaus moeten verder uit elkaar komen te staan

Hoewel de prognose ook luidt dat er vanwege de coronacrisis kantoorbanen zullen verdwijnen. Er zullen mensen thuis blíjven werken. Ook biedt de nieuwe anderhalve meter samenleving een andere bezettingsgraad voor kantoren en is er gewoonweg meer ruimte nodig. Het aantal beschikbare werkplekken in een kantoor neemt met zomaar de helft af als bureaus verder uit elkaar moeten komen te staan. Het biedt in ieder geval allemaal nieuwe mogelijkheden en innovatieve oplossingen. Zeker voor de oudere kantoorpanden. 

Mocht je hulp nodig hebben bij de zoektocht naar een geschikte kantoorruimte, dan kun je het beste een partij zoals Flexas.nl inschakelen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.