Signnieuws

‘Zie 3D-printen niet als vervanger van traditionele productiemethoden, maar als een extra toevoeging.’ In een notendop was dat de boodschap tijdens de Vakdag SignTechniek.

Rondleiding in het Massivit 3D European Demo Center dat is gevestigd bij Digital Dot in Vilvoorde.

De Vakdag SignTechniek werd dit jaar op 20 november in België gehouden. De locatie was het Massivit 3D European Demo Center dat is gevestigd bij Digital Dot in Vilvoorde. De organisatie lag in handen van de Vakgroep SignTechniek van Techniek Nederland en de Belgian Sign Organization (BSO), in samenwerking met Sign+ Magazine.

Ton van der Schoot, voorzitter van de Vakgroep SignTechniek, leidde de dag.

BSO-secretaris Jean-Pierre Meganck wist te melden dat BSO tegenwoordig wordt ondersteund door Techlink. Techlink is de Belgische beroepsfederatie die alle technieken en installatiebedrijven (zoals elektro & HVAC) verbindt en vertegenwoordigt. Ton van der Schoot, voorzitter van de Vakgroep SignTechniek, leidde als dagvoorzitter de discussies rond het thema 3D-printen.

Rosen Licht Gestalten

Thomas Berens, algemeen directeur van Rosen Licht Gestalten, vertelde waarom zijn bedrijf – dat doosletters produceert voor wederverkopers – actief is met 3D-printen. “Met deze productiemethode komen nieuwe mogelijkheden binnen handbereik. Dat vraagt een andere manier van denken. De grootste fout die je kunt maken, is precies datgene produceren dat je voorheen al maakte.” Zijn bedrijf zet 3D-printen onder andere in om doosletters te maken met een lagere CO2-voetafdruk. Mogelijk met een PLA-blend (kunststof uit maïszetmeel versterkt met hout- of carbonvezels) als filament.

Thomas Berens, algemeen directeur van Rosen Licht Gestalten, met 3D-geprinte doosletters.

Gevelreclame

Dat 3D-printen nieuwe mogelijkheden biedt op het gebied van design, werd ook geïllustreerd door Nico Desmedt, algemeen directeur van Digital Dot. Zijn bedrijf vertegenwoordigt Massivit 3D, waarmee grootformaat 3D-signs kunnen worden geprint, waaronder doosletters. Hij toonde als voorbeeld een gevelreclame waarbij ‘schaduwen’ van de letters onder de gevel doorlopen. “Een effect dat alleen met 3D-printtechniek mogelijk is.”

Nico Desmedt: “Creativiteit verbinden met de mogelijkheden van 3D-printen en zo iets nieuws creëren.”

Cyberveiligheid

Thomas Stols, een medewerker van Computest, ging in op de beveiliging van ict-systemen. De boodschap: iedereen is tegenwoordig interessant voor cybercriminelen. Hoe kun je je hiertegen wapenen? Pas twee-staps-authenticatie toe waar mogelijk, gebruik een ‘password-manager’ voor wachtwoorden die je niet per se hoeft te onthouden en gebruik ‘wachtzinnen’ voor wachtwoorden die je wel moet onthouden.

Productnorm signs

Michel Overdijk, bestuurslid van de Vakgroep Signtechniek, ging in op een aantal belangrijke punten uit de EN 50107-3. Dit betreft de productnorm lichtgevende uithangborden met een nominale aansluitspanning van maximaal 1.000 Volt, uitgezonderd algemene verlichting, wegverlichting, verkeerslichten en noodverlichting. De norm is sinds mei tegen betaling (€77 ex BTW) online in het Nederlands verkrijgbaar bij het NEN (www.nen.nl).

Meer over de Vakdag SignTechniek in Sign+ Magazine nummer 8-2019 die half december uitkomt.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.