Signnieuws
Cover van de bni special 50 jaar interieurarchitectuur – 50 jaar bni

In 1968, vijftig jaar geleden, is de beroepsvereniging Nederlandse interieurarchitecten (bni) opgericht. Genoeg reden voor de bni een speciale uitgave te wijden aan de interieurarchitectuur uit deze periode.

De beroepsvereniging Nederlandse interieurarchitecten (bni) greep het jubileum aan om in het archief te duiken dat is ondergebracht in Het Nieuwe Instituut. Dit leverde interessante content op voor een speciale uitgave die is gewijd aan een halve eeuw interieurarchitectuur in Nederland. Belangrijke conclusie: het is een vak dat blijvend in ontwikkeling en beweging is.

Relatief jong vak

In de uitgave wordt aandacht besteed aan de ontwikkeling van interieurarchitectuur in Nederland van de jaren ’60 tot aan nu en de rol van de beroepsvereniging daarin. Interieurarchitectuur is, in vergelijking met de andere architectuurdisciplines, een relatief jong vak. De volwassenwording en professionalisering van het vakgebied, samen met de positiebepaling van de interieurarchitect in het werkveld van architecten en ontwerpers, is de rode draad in deze jonge geschiedenis.

Desiree van Dijk, ‘Interieur op een helling’ als onderdeel van de door Els Salomons ontworpen BNI-stand op de 2de Interieur RAI in Amsterdam, 1986, archief BNI/Het Nieuwe Instituut

In ontwikkeling

Het vak blijft zich voortdurend ontwikkelen om aan de snel veranderende en hoge eisen van onze directe leefomgeving te kunnen voldoen. Gaandeweg hebben veel interieurarchitecten zich dan ook gespecialiseerd in bijvoorbeeld ontwerpen voor zorginstellingen, horeca of kantoren.

Naast de geschiedenis, worden ook verschillende projecten beschreven en is de uitgave rijk geïllustreerd met fotomateriaal van leden en oud-leden.

Het onderzoek is verricht door Ilja Meijer, die ook de meeste teksten heeft geschreven, en de redactie was in handen van Bureau Bax. De uitgave is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor Creatieve industrie.

Exemplaren zijn voor € 12,50 te bestellen bij de bni, voor meer informatie: secretariaat@bni.nl

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.