Signnieuws

Maar liefst 65.000 affiches zijn te vinden het Letterenhuis in Antwerpen. De collectie breidt zich nog altijd uit. Met de tentoonstelling ‘Velodroom’ bracht het museum dit minder bekende deel van haar collectie naar buiten.

Collectieverantwoordelijke Johanna Ferket tussen de affiches in het Letterenhuis in Antwerpen.

Het lijkt misschien niet evident dat affiches onderdak krijgen in een locatie die uitgesproken met lectuur of letterkunde te maken heeft. Toch geldt dit voor de 65.000 affiches, die zijn te vinden in het Letterenhuis in Antwerpen.

Thematentoonstellingen

Om de verzameling onder de aandacht te brengen worden onder meer thematentoonstellingen georganiseerd, zoals afgelopen jaar de expositie ‘Velodroom’ waarbij de fiets centraal stond.

Een van de affiches in de tentoonstelling ‘Velodroom’.

Uit het ruime aanbod werden 57 affiches geselecteerd uit de periode van de ‘Belle Epoque’ (1890-1900) die een heuse staalkaart vormden van de betrokken druktechniek (lithografie). Behalve meesterwerkjes, zijn de affiches ook tijdsdocumenten: ze tonen de technologische en maatschappelijke veranderingen van die tijd.

De collectie affiches is integraal online te bekijken in de databank Agrippa.

Lees in Sign+ Magazine 5 een artikel over het Letterenhuis, waarin collectieverantwoordelijke Johanna Ferket uitlegt hoe de verzameling affiches hier terechtkwam en wat er zoal te vinden is.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.