Signnieuws

Bijna tweederde van alle 1.818.672 bedrijven in Nederland is nu zzp’er. En bijna een kwart van de zzp’ers zegt geen personeel aan te nemen vanwege de financiële risico’s. Dat blijkt uit onderzoek in het KvK Ondernemerspanel.

Bijna twee derde (64%) van alle 1.818.672 bedrijven in Nederland is nu zzp’er. Dit staat in de KvK Zzp-dynamiek. Naast de tellingen op basis van het Handelsregister biedt het rapport ook de uitkomsten van onderzoek in het KvK Ondernemerspanel.

Provincies

De meeste zzp’ers zijn gevestigd in de provincies Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant. Afgezet tegen de beroepsbevolking zijn er na de provincie Noord-Holland relatief veel zzp-starters in de provincies Zuid-Holland (fulltimers), Utrecht (full- en parttimers), Flevoland (full- en parttimers) en Groningen (parttimers).

Vernieuwing

Verschillende factoren kunnen omzetontwikkeling beïnvloeden. Vernieuwing blijkt een belangrijke rol te spelen. Zowel productinnovatie, het betreden van nieuwe markten en het toepassen van technologische vernieuwingen hebben een positieve invloed op de omzetontwikkeling.

Leeftijd, geslacht en geboorteland

De gemiddelde leeftijd van een startende zzp’er in 2017 is 36,7 jaar. Dat is bijna een jaar jonger dan in 2014. De gemiddelde leeftijd van de totale groep zzp’ers steeg juist, van 44,4 jaar in 2013 naar 45,3 jaar op 1 januari 2018. De gemiddelde leeftijd van alle ondernemers in Nederland is iets hoger, namelijk 46,2 jaar.

Op 1 januari 2018 was ruim een derde (35%) van de in het Handelsregister ingeschreven zzp’ers vrouw. Bij de parttime zzp’ers is 47% vrouw op 1 januari 2018. Het geboorteland van de ondernemer is ook een kenmerk dat wordt bijgehouden. 14% van alle ondernemers op 1 januari 2018 is niet in Nederland geboren.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.