Signnieuws

Met het Aanvalsplan Techniek hopen de technische sectoren samen met VNO-NCW en MKB-Nederland zo’n 60.000 vacatures structureel in te vullen. Belangrijk onderdeel hiervan is de Gouden Poort, dat de centrale moet worden voor starters, zij-instromers, nieuwkomers en ervaren vakmensen die een switch naar een (andere) technische sector overwegen.

In het plan worden suggesties gedaan om de arbeidsmarkt voor technici compleet anders in te richten. De samenwerking met onder meer de vakbonden en overheden moet de komende tien jaar flinke extra investeringen losmaken en zo’n 60.000 vacatures structureel invullen.

Instroom verdubbelen

Het Aanvalsplan Techniek is gebaseerd op drie belangrijke uitgangspunten. Zo moeten het meer mensen laten kiezen en behouden voor de techniek. De ambitie is de instroom te verdubbelen en de uitstroom tot een minimum te beperken. Hiermee moeten op termijn structureel 25.000 vacatures per jaar worden ingevuld. De Gouden Poort is hiervan een wezenlijk onderdeel, onder meer door (zij-)instroomtrajecten, begeleiding en plaatsing op basis van vaardigheden te verzorgen. Van daaruit krijgt iedereen die voor een baan in de betrokken sectoren kiest onder andere een 10-jarige werk- en ontwikkelgarantie aangeboden. Om de bestaande tekorten aan techniekdocenten te verminderen, stelt het bedrijfsleven verder 1.000 extra (hybride) docenten beschikbaar en komen er Techniekcentra voor hybride beroepsopleidingen.

Slimmer en sneller

Daarnaast willen de branches met een productiviteitsoffensief versneld zorgen voor meer robotisering en digitalisering van de industrie (smart industry), meer prefab en standaardisering en meer programmatische en seriematige overheidsaanbestedingen. Hierdoor zijn naar verwachting 25.000 technici per jaar minder nodig.

Talent van buiten

Het derde aandachtspunt is de ambitie van de samenwerkende branches om meer statushouders aan de slag te helpen en zo meer talent van buiten (tijdelijk) aan te trekken. Een gerichte vakkrachtenregeling moet hierbij helpen. Met het aantrekken van dit talent kunnen naar schatting structureel zo’n 10.000 vacatures per jaar worden ingevuld. 

Vijf voor twaalf

“Het is echt vijf voor twaalf”, stelt Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW. “Zonder onconventionele oplossingen loopt Nederland op tal van fronten letterlijk vast door het gebrek aan technici. Ik ben dan ook trots op deze branches die met concrete acties een trendbreuk willen realiseren. Ze kunnen dit niet alleen en hebben er ook de steun van bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, overheden, O&O-fondsen en hun leden bij nodig. Ik nodig al die partijen uit om samen te zorgen dat het lukt, zodat de motor van de economie en de energietransitie kunnen blijven draaien.”

Baanbrekend plan

Doekle Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland: “Dit is écht een baanbrekend plan. Als technische branches slaan we de handen ineen om de tekorten terug te dringen. Dankzij dit aanvalsplan kunnen we veel mensen een prachtig carrièreperspectief bieden. Bovendien helpen we ons land vooruit om een aantal grote maatschappelijke uitdagingen op te lossen, zoals de energietransitie. Wij roepen het kabinet op om samen met ons snel aan de slag te gaan. De urgentie is nog nooit zo groot geweest.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.