Signnieuws

Over geen stad in Nederland is zoveel gezongen als over Amsterdam. Om dit te eren en markeren heeft straatkunstenaar Frankey op vijf tramhaltes in de hoofdstad een aantal van deze liedteksten in beeld gebracht.

Dit kunstwerk is te vinden op halte Leidseplein.

Frankey koos vijf tramhaltes om zangers uit het heden en verleden op specifieke plekken met hun liedteksten te verenigen. Zo vind je op tramhalte Overtoom een regel uit het nummer ‘Viervoeters’ van rapper Extince en Willy Alberti met zijn nummer ‘Rembrandtplein’ op de gelijknamige tramhalte.

Blijvende kunst

Eerder dit jaar zorgde de kunstenaar voor een glas-in-lood guerrilla-ode aan Johan Cruijff in de tramhalte van lijn 14. JCDecaux was onder de indruk en vroeg Frankey om een unieke en blijvende invulling te geven aan de ongebruikte achterzijde van informatiepanelen in de Amsterdamse tramhaltes. Hij maakte vijf markeren panelen met liedteksten erop.

Verbinding

“Met de tramhalte als uitgangspunt kwam ik al snel op het idee om ‘verbinding’ als centraal thema te gebruiken. Hierdoor ontstond ook de link met muziek, iets wat in mijn leven een belangrijke rol inneemt: muziek verbindt mensen als geen ander, zeker ook Amsterdammers”, aldus Frankey. Door voor hele verschillende zangers en teksten te kiezen, hoopt de kunstenaar een diverse groep mensen aan te spreken.

Carte blanche

“We hebben Frankey carte blanche gegeven omdat we fan zijn van zijn werk. We zijn heel blij met het resultaat. De tramhaltes dienen namelijk niet alleen als het decor, maar spelen zelf ook als locatie een centrale rol in de kunstwerken. Zo krijgen de Amsterdammers ook nog wat mee over de plek waar ze zich bevinden”, aldus Hannelore Majoor, directeur JCDecaux.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.