Signnieuws

Afbeeldingen of teksten op glas geven een persoonlijke allure aan architectuur. AGC Glass Europe heeft een nieuwe methode voor het op maat en op kleine schaal bedrukken van gehard glas: Artlite Digital, geschikt voor binnen en buiten.

Vanuit een digitaal bestand wordt een hardglazen paneel met een maximum afmeting van 2,40 x 3,70 m bedrukt. Zowel enkele ruiten als een hele serie zijn mogelijk. Het eerste voorbeeld van Artlite Digital in Nederland is vanaf begin oktober te vinden op een galerijflat in Delft.

Woonbron
Woningcorporatie Woonbron wilde de zestien woonlagen tellende flat aan het Dirk Costerplein in Delft na een gevelrenovatie een bijzondere uitstraling geven. Bureau de Architekten in Delft bedacht voor de betonnen borstweringen rondom doorgaande teksten van deze Delftse auteur. Spreuken van hem staan in wit doorzichtige, donkergroene of donkergrijze letters op donkergroene, lichtgroene, gele of lichtgrijze kleurbanen, samengesteld uit panelen van veiligheidsglas gevat in aluminium. De met metselwerk gevulde borstweringen zijn erg aan erosie onderhevig, de panelen dekken deze af. Omdat de teksten ongelijk van lengte zijn, verspringen de kleurbanen in de gevel wat een levendig aanzicht biedt. Dit effect wordt versterkt doordat een deel van de teksten wordt aangelicht met led-verlichting die via zonnepanelen aan de zuidzijde van stroom worden voorzien.

Maatwerk
Het voordeel van Artlite Digital ten opzichte van zeefdrukken op glas is het produceren van kleine series of zelfs enkele stuks van een bedrukt paneel. In het voorbeeld van de flat in Delft is dat een uitkomst, omdat het daar om 1880 verschillende panelen gaat. Is er schade aan een paneel, dan kan aan de hand van een nummer de juiste digitale afbeelding terug gezocht en het paneel opnieuw gemaakt worden.

Vertalen
AGC vertaalt voor Artlite Digital het bestand met een afbeelding, tekst, symbool, logo of lijnenspel naar een printbestand voor het bedrukken van het hardglas. De vertaling is nodig voor het definiëren van de juiste kleur en mate van (on-)doorzichtigheid van het bedrukte glas. Vrijwel alle RAL-kleuren zijn mogelijk. De maximumresolutie is 360 dpi.

Toepassingen
Drukken in een aantal opeenvolgende lagen kan. Bij elke volgende laag wordt de beglazing minder doorzichtig. Afhankelijk van de kleur wordt de beglazing opaak (ondoorzichtig) vanaf 300% bedrukking. Na de laatste laag wordt de beglazing gehard. Hierdoor wordt de afbeelding in het glasoppervlak ingebrand en is de beglazing duurzaam, UV-werend en krasvast.

Artlite Digital is geschikt voor toepassing in gevels, binnenwanden, -ramen en -deuren, meubels en in installatieglas. Assemblage tot dubbelglas is mogelijk, met de bedrukking aan de spouwzijde, evenals een laminaat van gelaagd glas.

www.yourglass.nl

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.