Signnieuws

Nederlandse werkgevers moeten er alles aan doen om een arbeidsmarkt te realiseren die aan iedereen gelijke kansen biedt. Inclusief werkgeverschap wordt de norm, stelde algemeen directeur Raymond Puts van werkgeversvereniging AWVN tijdens het jaarcongres van zijn vereniging in Den Haag. Hij overhandigde het ‘Manifest voor gelijke kansen. Een arbeidsmarkt voor iedereen’ aan minister Van Gennip van Sociale Zaken.

Meer gelijkheid op de arbeidsmarkt begint al bij de selectieprocedure van sollicitanten.
Meer gelijkheid op de arbeidsmarkt begint al met een objectieve selectieprocedure van sollicitanten.

Veel kansen te bieden

AWVN constateert in het manifest dat de Nederlandse arbeidsmarkt veel kansen biedt, maar dat zelfs op een krappe arbeidsmarkt er mensen aan de kant staan die wel willen en kunnen werken. Ook op de werkvloer zelf zijn er nog te veel verschillen in de mogelijkheden van mensen om zichzelf te zijn of promotie te maken. “De arbeidsmarkt is nog niet voor iedereen even toegankelijk. Niet iedereen ziet het belang van diversiteit en inclusie. Veel werkgevers, medewerkers en organisaties zijn onbewust onbekwaam”, zegt Puts. “We gedragen ons vaak volgens de normen die we gewend zijn zonder dat we er erg in hebben dat we daarmee mensen uitsluiten. Dat schaadt mensen én bedrijven.”

Sollicitatieprocedures en -gesprekken

Als voorbeeld noemt Puts sollicitatieprocedures en -gesprekken. “Nu gaat het vaak om de klik met de sollicitant. Het zou moeten gaan om een eerlijk en onbevooroordeeld antwoord op de vraag of de kandidaat het werk goed kan doen.” Zogenoemde objectieve briefselectie en gestructureerde vraaggesprekken zijn dan betere middelen om de kandidaat te beoordelen, stelt de werkgeversvoorman. “We moeten van onbewust onbekwaam naar onbewust bekwaam, automatisch de goede dingen doen. Daarom zou elke professional die met werving bezig is trainingen moeten volgen op het tegengaan van vooroordelen. Elk bedrijf zou doelstellingen moeten formuleren om tot een inclusiever personeelbestand te komen.”

Geen toeval

Dat AWVN nu met haar manifest voor gelijke kansen komt, is volgens Puts geen toeval. ‘‘De werkvloer is één van de kruispunten in onze samenleving: voor de sociale samenhang in ons land is het cruciaal dat verschillende mensen elkaar daar tegenkomen. Werkgevers kunnen hierin het verschil maken”, stelt Puts. “We moeten de talenten van mensen, die nu nog langs de kant staan, beter benutten. Dat vraagt van werkgevers om bijvoorbeeld het werk anders te organiseren. Het werk sluit dan aan bij mensen in plaats van dat we ons alleen richten op dat mensen zich naar het werk voegen.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.