Signnieuws

Reizigers die aankomen op Schiphol worden bij het ophalen van hun koffers getrakteerd op een rollende kunstgeschiedenisles. Een 73 meter lange bagageband is voorzien van 45 topstukken uit het Rijksmuseum. Uitgevoerd door PPP Nederland en Schiphol media.

Foto’s: Thijs Wolzak

Een overzicht van de Nederlandse kunstgeschiedenis, van de middeleeuwen tot nu, trekt aan de wachtende reizigers voorbij bij bagageband 16 in hal 3. In de carrousel zijn werken opgenomen van onder andere Rembrandt van Rijn, Johannes Vermeer, Vincent van Gogh, Gerrit Rietveld en Karel Appel.

Nachtwerk

De Rijksmuseum bagageband is bedacht door Skipintro en ontworpen door Irma Boom. De productie is uitgevoerd door Schiphol Media en PPP Nederland. Peter van der Hoek, commercieel verantwoordelijke bij PPP voor dit account, vertelt: “Wij hebben de kunststof flappen, slats genaamd, goed bekeken qua materiaal en zichtmaat. In totaal bevat een bagageband 358 slats, van 98 bij 25,4 centimeter. De slats hebben een overlap van ongeveer 5 centimeter. Netto was 73 meter beeld nodig, bruto 91 meter, inclusief de overlap. Want ook in de bochten wil je dat het beeld zichtbaar is.” De afbeeldingen zijn met een HP latex 3000 printer geprint op MP-2002 folie van Avery, die vervolgens is voorzien van floor graphic laminaat, in verband met de weerstand en slijtvastheid. De prints zijn ter plekke, door twee man, op de 358 slats geplakt. Dit gebeurde ’s nachts, terwijl de banden stilstonden. De prints worden na twee weken weer verwijderd.

 

    

Dependance

De bagageband is gemaakt ter gelegenheid van het onlangs geopende Rijksmuseum Schiphol; een dependance van het Rijksmuseum met tien 17de-eeuwse schilderijen en een Delftsblauw tegeltableau. Het Rijksmuseum is te vinden op de Holland Boulevard, tussen Lounge 2 en 3 achter de veiligheidscontrole op Schiphol, en is dag en nacht gratis te bezoeken. Het Rijksmuseum hoopt met de aanwezigheid op de luchthaven een groter publiek te laten genieten van kunst en te verleiden tot een museumbezoek.

Bekijk hieronder een filmpje van de kunstzinnige bagageband.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.