Signnieuws

Kaarslicht zorgt in de donkere dagen rond Kerst en Oud & Nieuw voor de noodzakelijke sfeer. Middels zeefdruk gedecoreerde kaarsen geven een extra dimensie.

Diverse kaarsen in soorten en maten. Prima te zeefdrukken in één of meerdere kleuren. (foto: Gert Jan van Heyningen)

Het beschilderen van kaarsen is trendy, net als het bedrukken middels zeefdruk, vertelt Gert-Jan van Heyningen in een artikel in het laatste nummer van Sign+ Magazine van dit jaar.

Ronddruk

De directe zeefdruktechniek met ronddruk is een manier, maar ook indirect bedrukken met transfers is een optie. Transfers worden meestal ingezet voor relatief kleine opdrachten. Waterslide is daarbij een prima methode om de transfer met vocht op de kaars aan te brengen. Effecten als ‘sparkles’ zijn toe te voegen aan de vernis voor een onderscheidend en opvallend eindresultaat. Bij een met water aangebrachte transfer moet het vocht onder de transfer volledig verdampt zijn voor de kaars kan worden gedompeld met het beschermende laagje om hechtingsproblemen te voorkomen.

Kaarsen in grote oplage worden bedrukt met een zeefdrukmachine geschikt voor ronddruk. (foto: Gert- Jan van Heyningen)

Kaarsendrukkerij

Van Heyningen ging op bezoek bij Kees van der Klij van Kaarsen- en Glazendrukkerij in Montfoort. Dozen met verschillende soorten kaarsen en glaswerk staan klaar om te decoreren. Van der Klij zeefdrukt sinds 1990 vol overgave op ambachtelijke wijze alles wat rond is. In specifieke gevallen, als het echt niet anders kan, gebruikt hij transfers of tampondruk.

Adventskaars typerend voor deze periode om dagelijks te branden tot en met de kerstnacht. (foto: Gert- Jan van Heyningen)

Voor het volledige artikel klik hier.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.