Signnieuws

De maximale wettelijke betaaltermijn van het grootbedrijf aan het midden- en kleinbedrijf wordt verkort naar 30 dagen. Hiermee wordt de huidige toegestane betaaltermijn gehalveerd en gelijkgesteld aan die van de overheid.

De betaaltermijn van grootbedrijf aan mkb gaat omlaag naar 30 dagen. Foto: Scott Graham op Unsplash.

Dit staat in het wetsvoorstel dat staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat), mede namens minister Sander Dekker (Rechtsbescherming), naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De wetgeving draagt volgens CBS-cijfers bij aan het dempen van een financieringsgat van 55 miljard euro ten nadele van het mkb als ‘op tijd betalen’ de norm wordt.

Steeds later

Kleine en middelgrote ondernemers die aan het grootbedrijf leveren, geven in onderzoeken aan dat er steeds later wordt betaald in plaats van eerder. Ook blijkt dat de betaaltermijn regelmatig door het grootbedrijf wordt bepaald en in sommige gevallen zelfs eenzijdig wordt verlengd. Dit laatste is sinds de coronacrisis steeds vaker het geval. Met dit nieuwe wetsvoorstel wil het kabinet mkb-ondernemingen beter beschermen.

Oneerlijk krachtenveld

Late betalingen hebben een negatieve invloed op de kaspositie en daarmee de levensvatbaarheid van mkb-ondernemingen. Hierbij speelt mee dat mkb’ers over het algemeen beschikken over kleinere reserves en daardoor meer afhankelijk zijn van een continue cashflow. Uit cijfers van begin vorig jaar blijkt dat 11% van de mkb-ondernemers een langere betaaltermijn heeft geaccepteerd, dan waar zij zich prettig bij voelden. De huidige economische situatie heeft de afhankelijkheid van mkb ten aanzien van het grootbedrijf verder versterkt.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.