Signnieuws

Amsterdam gaat bewegende reclamebeelden in de binnenstad beperken. Stadsdeel Centrum heeft de tijdelijke vergunningen voor 28 digitale mupi’s ingetrokken.

Mupi’s met bewegende beelden verdwijnen uit het centrum van Amsterdam. Foto: JCDecaux.

De vergunning is alsnog geweigerd, omdat op de mupi’s bewegende reclamebeelden worden vertoond. Dat is in strijd met het Stedelijk Kader Buitenreclame en bij ontbreken van beleid voor reclame op dit soort bouwwerken, is aansluiting gezocht bij deze regels. Dit betekent dat de exploitant (JCDecaux) moet stoppen met de bewegende reclamebeelden en nieuwe vergunningen moet aanvragen voor mupi’s met stilstaande reclame, ofwel de mupi’s moet verwijderen.

Tijdelijke vergunning

In afwachting van de ontwikkeling van nieuw beleid, verleende de gemeente in eerste instantie tijdelijke vergunningen tot medio dit jaar. Tegen die vergunningen is bezwaar gemaakt door onder meer de Vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, bewonersraad Nieuwmarkt/Groot Waterloo, Comité Westelijke Grachtengordel, huurdersvereniging Centrum en Wijkcentrum d’Oude Stadt. Het stadsdeel heeft naar aanleiding van de bezwaren een heroverweging gemaakt en de vergunningen alsnog geweigerd.

Vercommercialisering

De gemeente is al langer op zoek naar manieren om de vercommercialisering van de openbare ruimte tegen te gaan. In verband daarmee wordt ook het beleid voor buitenreclame herzien. Stadsdeelbestuurder Micha Mos: “Het college wil bewegende reclame uit de stad weren. Het terugdringen van deze mupi’s met bewegende reclamebeelden sluit goed aan bij deze ambitie. Dit soort reclame draagt bij aan de vercommercialisering van de openbare ruimte en doet afbreuk aan de leefbaarheid en verkeersveiligheid.”

Medio juli dit jaar is de binnenstad vrij van reclamezuilen met bewegende reclamebeelden op straat, want dan verloopt ook de tijdelijke vergunning voor 7 andere mupi’s. Nieuwe vergunningsaanvragen voor mupi’s met bewegende reclamebeelden worden geweigerd.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.