Signnieuws

Een akkoord over de Grafimedia CAO lijkt nog ver weg. Op het ultimatum dat de vakbonden FNV en CNV vorige week stelden, met vrijdag 13 juli als deadline, is door de werkgevers afwijzend gereageerd. De werkgevers hebben de vakbonden nogmaals het werkgeversbod voorgelegd en hen uitgenodigd daar uiterlijk op 19 juli 2018 om 12.00 uur op te reageren.

Beide onderhandelingspartijen kijken totaal verschillend aan tegen het verloop en het afbreken van de onderhandelingen (op 21 juni).

Bonden

“Vanaf begin april 2018 hebben de vakorganisaties FNV Media & Cultuur en CNV Vakmensen in vier bijeenkomsten onderhandelingen met u gevoerd om te komen tot een nieuwe cao Grafimedia. Dit is helaas niet gelukt omdat u ervoor heeft gekozen het overleg op 21 juni jl. eenzijdig abrupt te stoppen. Dit nadat wij onze eisen voor een principeakkoord bij u bekend hadden gemaakt”, schrijven de bonden in een brief aan de werkgeversdelegatie.

KVGO

“Onlangs ontving de werkgeversdelegatie een brief van de vakbonden met niet alleen een ultimatum, maar ook een onjuiste weergave van het Grafimedia cao-proces. De bonden betichten de werkgevers ervan de onderhandelingen te hebben afgebroken, maar vergeten daarbij aan te geven dat de werkgevers niet anders konden omdat de vakbonden totaal onverwacht hun oorspronkelijke eisenlijst weer op tafel legden,” reageert KVGO hierop in een brief aan de bonden.
Volgens KVGO waren de bonden aan het ‘achteruit onderhandelen’, door toen een akkoord dichtbij leek weer terug te komen met een eisenlijst die weinig afweek van de oorspronkelijke eisenlijst. “De werkgevers zagen op dat moment geen andere mogelijkheid dan het cao-overleg te verlaten.”

Ultimatum

De vakbonden hebben de eisenlijst afgelopen week als ultimatum gepresenteerd. Daar is de werkgeversdelegatie niet op ingegaan. “Het werkgeversbod is reeds het maximale wat de bedrijfstak kan dragen”, stelt KVGO, die de bonden nogmaals dit bod hebben voorgelegd met de vraag daar uiterlijk 19 juli op te reageren.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.