Signnieuws


De afgelopen 25 jaar heeft de door Adobe ontwikkelde standaard zich ontwikkeld tot hèt grafische uitwisselingsformat. Hoe ver zijn we in die 25 jaar gekomen? Wat hebben alle standaards de grafische industrie in Nederland gebracht? Waar staan we en wat moet er nog gebeuren? Daarover zal het gaan tijdens het Grote Standaardisatiedebat.​

Standaardisatie

Het werken aan de uitwisselingsstandaard gebeurt in de internationale Ghent PDF Workgroup, in Nederland vertegenwoordigd door het DALSAM-overleg (van CMBO, KVGO en de Mediafederatie (v/h NUV). Alle informatie daarover vind je op Printarena.nl. Tegelijkertijd werkt een werkgroep van CMBO nog steeds aan de implementatie van de ISO 12647-2 drukstandaard. En ook moet het belang en de impact niet worden onderschat van de kleurprofielen die worden ontwikkeld binnen het International Colour Consortium (ICC).

Henk Gianotten

De middag begint met een vraaggesprek met Henk Gianotten, de enige echte ‘printgoeroe’ die Nederland rijk is. Gespreksleider Peter Luit zal Henk aan de tand voelen over de ontstaansgeschiedenis van PDF, in de tijd dat Henk zelf als ‘Mr. PostScript’ door het leven ging..

Debat

Daarna volgt een debat in twee blokken, met een aantal forumleden èn met de zaal. Eerst over de technische aspecten van grafische standaardisatie. Welke problemen willen we nog oplossen? Zijn we niet eens een keer uitontwikkeld, of zal dat moment nooit aanbreken?

In het tweede blok gaat het over de toepassing van de standaarden in de praktijk van de grafische industrie. Hoe wordt er door ontwerpers, uitgevers en printbedrijven mee omgegaan? Spreken we allemaal dezelfde taal? Is er voldoende kennis bij alle partijen, of neemt de software die taken steeds meer over?

Deelnemers aan het debat zijn in ieder geval  Annelou Aalders (Telegraaf Media Groep), Didier Haazen (VIGC), Herman Hartman (SignPro), Peter Korsmit (RotoSmeets) en Kees van Middelkoop (IGT Testing Systems). Meer namen volgen.

Locatie en aamelden

Dé Plek, Waarderweg 19, 2031 BN Haarlem

Je kunt je aanmelden voor deze bijeenkomst via de website van het CMBO.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.