Signnieuws

Onlangs kwamen vier bedrijven en een aantal studenten van de TU Delft samen bij GOC in Veenendaal tijdens het creative facilitation-experiment om hier mogelijke vormen van vernieuwing te onderzoeken, en daarbij te leren van innovatieprofessionals. GOC, de TU Delft en de drie grafische lycea in Amsterdam, Eindhoven en Utrecht waren verantwoordelijk voor de organisatie van de brainstormsessie.

De vier deelnemende bedrijven kwamen uit verschillende hoeken van de creatieve industrie: DeltaHage (drukkerij), NBD Biblion (nabewerkingbedrijf/dienstverlener voor bibliotheken en mediatheken), MicrowebEdu (uitgeverij) en Heuvelman Sound & Vision (AV-dienstverlener).

Werkwijze
Vooraf hadden alle bedrijven een vraag geformuleerd, een onderwerp waar zij in de eigen praktijk mee te maken hebben en waarvoor ze een innovatieve oplossing zochten. Na de opening gingen alle bedrijven en studenten uiteen om zich in groepen over de vragen van de bedrijven te buigen. Per bedrijf werden twee groepen gevormd. Door op die manier los van elkaar te werken, ontstaat nog meer ruimte voor vrije en creatieve gedachten. Dat werd nog eens extra gestimuleerd door de zogenoemde icebreakers waarmee de studenten hun sessies begonnen. De bedoeling hierbij was volledig out of the box te gaan denken.

Alle ideeën werden op post-it briefjes genoteerd en vervolgens in segmenten verdeeld. Daarna werden de ideeën in tweetallen uitgewerkt in meer concrete concepten die uiteindelijk met de hele groep werden gefilterd totdat de drie beste concepten overbleven. Ten slotte kwam de andere groep er ook bij en werden er uit de drie concepten van iedere groep drie gekozen waarmee het bedrijf verder wil.

Verrassend resultaat
De salesmanager van Heuvelman is buitengewoon positief over het resultaat. "Na afloop hebben we meteen tegen elkaar gezegd, dat we zo'n proces ook nog wel eens binnen het bedrijf willen doen. Het is echt heel verrassend hoe goed dit werkt."

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.