Signnieuws

De Ghent Workgroup (GWG) start met een publieke bètatest voor zijn Preflight-specificatie voor de sign- en displaymarkt. De specificatie houdt rekening met kijkafstand en schaalfactor.

De Preflight-specificatie houdt rekening met kijkafstand.

Het technische specificatiedocument is nu beschikbaar, samen met preflight-profielen van callas-software en Enfocus. Softwareleveranciers kunnen deze specificatie gebruiken om zich voor te bereiden op gestandaardiseerde kwaliteitscontrole. Eindgebruikers kunnen profiteren van de preflight-profielen om hun kwaliteitscontrole te verbeteren. “Het marktsegment Sign & Display omvat alles, van banners, over carwraps tot billboards”, zegt David van Driessche, uitvoerend directeur van de GWG en Chief Technology Officer bij Four Pees: “Elk van deze producten heeft zijn eigen technische vereisten en alles vastleggend in één specificatie was geen gemakkelijke taak. Na enig onderzoek werd duidelijk dat we twee belangrijke variabelen moesten introduceren – kijkafstand en schaalfactor – om één specificatie af te leiden.”

Kijkafstand

Kijkafstand is de gemiddelde afstand tussen het uiteindelijke afgedrukte werk en een typische kijker. Dit kan zo klein zijn als 1 meter voor banners, of zelfs 75 meter voor billboards langs de snelweg. Dit concept wordt gebruikt omdat doorgaans, hoe groter de kijkafstand, de lagere beeldresolutie kan zijn. Schaalfactor is een ander veelgebruikt concept in de sign & display-markt. Omdat bestanden erg groot kunnen worden en typische editortoepassingen niet altijd aan de taak voldoen, maken veel ontwerpers hun PDF-bestand half, 1/10 of zelfs 1/48 van het uiteindelijke afgedrukte formaat.

Regels

“We hadden verschillende specificaties voor elk producttype kunnen maken, maar dat zou heel complex zijn om te maken en te onderhouden,” vervolgt Van Driessche: “In plaats daarvan hebben we de concepten van kijkafstand en schaalfactor opgenomen en eindigen met één set regels voor het hele marktsegment.”

Beschikbaar

De specificatie en bijbehorende preflight-profielen zijn (gratis) verkrijgbaar via de Ghent Workgroup website. Extra documentatie zal later worden toegevoegd.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.