Signnieuws

Vanaf 1 januari 2025 voeren 29 grote gemeenten zero-emissiezones in. Nieuwe bestel- en vrachtauto’s mogen dan alleen in die zones rijden als ze geen schadelijke stoffen uitstoten. Voor sommige voertuigen geldt een overgangsregeling.

Schonere lucht, minder CO2-uitstoot en betere doorstroming in de binnenstad. Met dat doel worden de zero-emissiezones ingevoerd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat roept bedrijven en ondernemers op zich in aanloop naar de zero-emissiezones niet te laten verrassen door de levertijden. De levertijd van een vrachtauto kan op dit moment oplopen tot anderhalf jaar. Bij het bestellen van een bestelauto moet je rekenen op ongeveer een jaar levertijd.

Overzicht van ZE-zones in Nederland.

Overgangsregeling en kentekencheck

Om de overstap voor alle ondernemers haalbaar te maken, geldt er een overgangsregeling en voor een aantal bijzondere voertuigcategorieën geldt een vrijstelling of kan een ontheffing worden aangevraagd. De overgangsregeling geldt niet voor nieuwe voertuigen die na 1 januari 2025 geleverd en op kenteken worden gezet. Deze moeten elektrisch of op waterstof aangedreven zijn. Vanaf 2030 vervallen alle uitzonderingen en vrijstellingen en mogen alleen nog emissie-vrije vrachtwagens en bestelauto’s deze zones in.

Kentekencheck

Wil je weten tot wanneer je met jouw voertuig de zero-emissiezones in mag rijden? Doe dan de kentekencheck op opwegnaarzes.nl. Daar vind je ook een stappenplan voor de overstap naar uitstootvrij.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.