Samen met de curator wordt gekeken of de activiteiten van B.V. Druma-Loreti middels een doorstart of een compleet nieuwe start kunnen worden voortgezet. Begin deze week vroeg het bedrijf in Tilburg zelf haar faillissement aan.
"We willen onze relaties zo snel mogelijk duidelijkheid geven", aldus directeur Carlo Verbunt. "Maar het is complexe materie. We hopen een en ander binnen tien dagen te kunnen realiseren. Of het een compleet nieuwe start wordt of een doorstart, is nu nog de vraag." Overigens draaien de activiteiten bij de onderneming in België (Brecht – Sint Job in 't Goor) gewoon door, aldus Verbunt. "Business as usual."
Hard getroffen
Druma is, volgens Verbunt, bijzonder hard getroffen door de financiële en economische crisis. "Een bancaire herfinanciering leidde uiteindelijk tot een vermindering van het werkkapitaal in plaats van een vermeerdering. Alles bij elkaar heeft dat geleid tot een teruglopende omzet." In februari werd voor elf van de circa dertig personeelsleden een ontslagvergunning aangevraagd en inmiddels is die verleend. Verbunt: "We hebben hier medewerkers met bijzonder lange dienstverbanden. Tien of vijftien jaar is geen uitzondering. Daardoor zouden de revenuen pas in november echt zichtbaar worden." Maar de bank wilde de voltooiing van deze reorganisatie niet afwachten. "Het gat was te groot en het vertrouwen in de grafische industrie, waartoe wij worden gerekend, te gering." Toen restte de sign- en zeefdrukleverancier weinig anders dan zelf het faillissement aan te vragen.
Digitaal
Met pijn in het hart, aldus Verbunt. "Vooral als je weet dat ik tot gisteren meer debiteuren dan crediteuren had." Maar het is anders gelopen. Verbunt richt de blik nu vooral voorwaarts. Bij voortzetting van de activiteiten zijn zowel zeefdruk, tampondruk als digitaal printen in beeld, verzekert hij. Al zal de nadruk waarschijnlijk wel nog meer dan in het verleden op digitaal komen te liggen.
Noodgevallen
Voor noodgevallen op het gebied van technische storingen of de meng– en raamservice, kan men ook nu nog in Tilburg terecht, aldus Verbunt. "We probeen de overlast voor onze klanten tot een minimum te beperken." Alleen zolang er geen duidelijkheid is over de doorstart, moet contant worden afgerekend.
Historie
Druma-Loreti is groot geworden als toeleveringsbedrijf voor de grafische en industriële zeefdruk. In 1933 werd Van der Loo Reclame Tilburg, kortweg Loreti, opgericht. Al vrij snel werd het accent gelegd op import en distributie van inkten. In 1965 ontmoette de oprichter een tweede fabrikant van drukinkten, Wiederhold. Speciaal voor de inkten van deze fabrikant werd een nieuw bedrijf opgericht: N.V. Drukinkten Importmaatschappij Druma.
Vele jaren bestonden de bedrijven Loreti en Druma naast elkaar, tot in 1978 beide bedrijven werden overgenomen door Johan de Roo. Onder zijn leiding zijn de bedrijven samengevoegd en gingen verder onder de naam Druma-Loreti. Was in de beginjaren de focus vooral gericht op de verkoop van inkten en hulpmaterialen, in de loop van de tijd kwam daar de verkoop van zeefdrukmachines en aanverwante artikelen bij. Daarnaast werden aanvullende diensten als een meng- en raamservice gestart. De laatste jaren werd ook een breed portfolio op het gebied van digitaal printen gevoerd, onder andere als vertegenwoordiger van printers van Mimaki.