Signnieuws

Het informeren over duurzaamheidstrends is een belangrijk onderdeel van Sign & Print Festival 2020. De organisatie werkt hiervoor samen met onder meer Dienstencentrum, CIRCONL en Beat the Bag. De laatste toont een live pop-up atelier.

Vernieuwende samenwerkingen Sign & Print Festival verlegt aandacht naar een meer circulaire economie. Foto: Elisabeth Lanz Fotografie.

Bijna de helft van de Nederlanders stelt dat duurzame of maatschappelijk verantwoorde aspecten een belangrijke rol spelen bij de aanschaf van producten en diensten. Houd jij rekening met een duurzame inzetbaarheid van je werknemers? Produceer jij duurzaam? Dienstencentrum heeft experts gevonden die de bezoeker hier inzicht in geeft. Ook stelt Sign & Print Festival timeslots beschikbaar voor CIRCONL, die de link van duurzaamheid legt naar de creatieve sector en gaat het een interessante samenwerking aan met Beat the Bag.

Beat the Bag

Beat the Bag vermindert het gebruik van plastic tasjes en geeft promotiemateriaal een tweede leven. Door reclamedoeken van en voor bedrijven te upcyclen tot herbruikbare tassen wordt de circulaire economie in Nederland verder op weg geholpen. In sociale werkplaatsen wordt met veel liefde gewerkt aan deze duurzame en kwalitatief hoogwaardige tassen. Hiermee voorziet Beat the Bag in sociale en lokale werkgelegenheid: 100% duurzaam, 100% sociaal en 100% lokaal.

Pop-up atelier

Visuele communicatie krijgt een tweede leven. In het atelier van Beat the Bag op Sign & Print Festival is te zien wat voor producten in de sociale werkplaats worden gemaakt van gerecyclede materialen. “Het is ons middel om mensen die het nodig hebben terug in de maatschappij te helpen en anderzijds het milieu te ontlasten door een alternatief te bieden voor plastic zakjes en het weggooien van reclamedoek. Wij streven ernaar om overal ter wereld gebruikte communicatie opnieuw waarde te geven en zo werkgelegenheid te creëren met onze Beat the Bag-projecten”, aldus Barbara Dorleijn van Beat the Bag.

Hergebruik

“We verwachten dat we vooral de print- en signindustrie kunnen overtuigen van het hergebruik van materialen die zij inzetten. Veel van deze materialen gaan daarna de verbrandingsoven in. Als we kunnen samenwerken met die groep bedrijven om ons het gebruikte materiaal aan te leveren voor onze producties, is dat al een flinke ‘winst’ vanuit het festival”, aldus Dorleijn. Naast een atelier wordt er vanuit Beat the Bag ook een kennissessie gegeven over de sociale insteek op het gebied van de medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Circulair design

Naast Beat the Bag vervult CIRCONL ook een belangrijke rol in de line-up van het festival. Zij geven antwoord op de vraag waarom duurzaamheid bij de creatieve professional begint. Zo’n 80 procent van de impact van een product wordt namelijk bepaald in de zogeheten design-fase. Aan de hand van concrete cases uit de podiumbouw, standbouw en festivalwereld krijgen bezoekers inzicht in circulaire ontwerpstrategieën en bijbehorende businessmodellen. Bezoekers zien aan welke knoppen creatieve professionals kunnen draaien om business te creëren op basis van circulair design.

Sign & Print Festival vindt op 11 & 12 maart 2020 plaats in Evenementenhal Gorinchem.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.