Signnieuws

A&O Fonds presenteert een rapport met de economische ontwikkeling in de grafimediabranche in 2019 en 2020. Dit rapport geeft volgens het fonds een compleet beeld van de gevolgen van de coronacrisis voor grafische bedrijven. Daartoe zijn de maandelijkse omzetcijfers, het aantal faillissementen en de werkloosheid van januari t/m december 2020 in kaart gebracht.

A&O Fonds presenteert een rapport met de economische ontwikkeling in de grafimediabranche in 2019 en 2020.

‘Uit de cijfers blijkt dat de branche al matig aan het jaar 2020 begon, maar vervolgens te maken kreeg met dramatische gevolgen van de lockdown in de horeca, evenementenbranche, theaters, musea en de reissector. Allemaal sectoren die veel drukwerk laten maken om met hun doelgroepen te kunnen communiceren. De cijfers worden afgezet tegen die van de totale industrie, en dan blijkt ineens hoe groot de gevolgen voor de branche zijn geweest, en nog steeds zijn’, aldus het persbericht van het A&O Fonds.

Veerkracht

Positief is dan weer dat deze sterke omzetkrimp zich nog niet in dezelfde mate vertaald heeft in meer faillissementen en werkloosheid. De cijfers laten ook zien dat de branche veerkrachtig is, doordat blijkt dat de omzet zich snel weer kan herstellen als de lockdown wordt versoepeld.

Personeel

Naast de coronagevolgen geeft het rapport gedetailleerde financiële cijfers over de afgelopen jaren. Daaruit blijkt naast een structureel voortgaande krimp ook een voortgaand herstel van het bedrijfsrendement. De cijfers laten zien dat er bedrijven zijn die het financieel goed hebben gedaan in de afgelopen jaren. Een groeiende zorg blijft de (toekomstige) beschikbaarheid van grafisch opgeleid personeel.

Klik hier voor het volledige rapport.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is voor validatie doeleinden en moet ongewijzigd blijven.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.