Signnieuws

Efficiënt produceren was de rode draad tijdens de Inspiratiedag van Fespa Nederland, vorige week in Amersfoort. “Stop het kostendenken en denk vaker in tijd.”

Etienne Timmermans: “Je hoeft niet harder te werken, maar zorgen dat je de zaken anders organiseert.”

“Jullie hebben zeeën van tijd, alleen zien jullie het niet.” Deze prikkelende uitspraak deed Etienne Timmermans van Censor tijdens de Inspiratiedag van Fespa Nedeland die 12 december in het Oude Magazijn in Amersfoort plaatsvond. Een kleine zeventig personen waren afgekomen op het thema ‘Boxing Day’ dat met name werd ingevuld door oud-TMF VJ Jeroen Post, die met een vlotte babbel als ‘ringmaster’ optrad. Time management, workflow-optimalisatie en logistiek vormden de eigenlijke rode draad. Vaak vraagt het ‘out of the box’ denken om tot nieuwe inzichten op dit vlak te komen.

QRM werkprocesmethodiek

Snelheid is steeds meer ‘een ding’ aan het worden. Daarom is het vreemd dat in een gemiddeld bedrijf de wachttijd van een order tussen verschillende processtappen schrikbarend hoog is, stelde Timmermans die op een ludieke manier de zaal liet ‘voelen’ wat het betekent als een order steeds moet wachten. In een gemiddeld bedrijf, waar de doorlooptijd op 100 procent wordt gesteld, ligt een order tussen de 85 en 95 procent van de tijd te ‘wachten’. “Conclusie: je hoeft niet harder te werken, maar zorgen dat je de zaken anders organiseert.” Quick Response Manufacturing (QRM) kan daarbij helpen. Zijn advies: “Stop het kostendenken en denk vaker in tijd. Plan je fabriek niet vol, maar hou rekening met de systeemdynamiek.”

Klok rond aanleveren

Probo-directeur René de Heij vertelde dat bij het printbedrijf voor resellers in Dokkum meer interne rust in de productie wordt gecreëerd door aanlevering van orders rond de klok te stimuleren. Dit is mogelijk omdat Probo fors investeert in logistiek met een eigen bezorgdienst en depots in Nederland, België en Duitsland. Nu al zijn drie depots operationeel (Tilburg, Aalsmeer en Mühlheim), maar daar komen binnenkort nog twee bij (Arnhem en Antwerpen/Gent).

René de Heij (Probo) vertelde dat in Dokkum meer interne rust in de productie wordt gecreëerd door aanlevering van orders rond de klok te stimuleren.

De Heij toonde zich tevreden over het eerste jaar in Duitsland. “Een land met een enorme potentie. Duitsers zijn op zoek naar vernieuwing en nieuwe producten.” De afstanden zijn wel groter, maar als je ergens binnen 24 uur kunt zijn, maakt het niet uit waar je produceert, aldus De Heij. “Je moet het logistiek alleen slim aanpakken.”

Workflowkosten

Robert Hartman, van bedrijfssoftwarehuis Dataline, stelde dat je kosten moet toerekenen waar ze horen. Zogenoemde workflowkosten zijn vaak ‘verborgen’ kosten. Denk daarbij aan alle benodigde kosten om tot een printgereed bestand te komen, zoals artwork/design, correctie, preflighting, impositie en proofing. Uit Benelux-onderzoek onder grafiemediabedrijven (zowel offset als digitaal, dus breder dan alleen grootformaat print- en signbedrijven) bleek dat bij gemiddeld 5.000 orders per jaar de workflowkosten per order schommelden tussen de 50 en 140 euro. Hartman: “Automatisering kan die kosten echt drastisch verlagen.”

Robert Hartman: “Automatisering kan workflowkosten echt drastisch verlagen.”

Hartman hield een vurig pleidooi voor een integrale kostprijsberekening. “Je weet dan exact wat het kost om een bepaald product te maken en er is allemaal informatie beschikbaar voor aansturing van de productie en eventuele nacalculatie.” Automatisering kan er voor zorgen dat je dan toch snel een verkoopprijs op tafel legt.

Meer over de inspiratiedag van Fespa Nederland in Sign+ Magazine nummer 1-2020

Boxhoppen

Marco Veerman (Contaxus) ging in op de nieuwe belastingregels in 2020 en hoe en wanneer je vermogen het beste kunt schuiven tussen de verschillende ‘boxen’. Alles strikt legaal, maar soms wel onorthodox.

Hij benoemde tien actiepunten:

  • Eigenwoningschuld naar box 3 (alleen bij hypotheek met aflosverplichting)
  • Aflossen hypotheek
  • Oversluiten bancaire eigenwoninglening i.v.m. aftrek boeterente tegen 49%
  • Betaal hypotheekrente vooruit
  • Dividenduitkering 2019 (en eventueel terugstorten netto-dividend)
  • Check rendement vermogencategorieën in box 3 (www.berekenhet.nl)
  • Box 3 vermogen inbrengen in Spaar-BV
  • Verbreken fiscale eenheid voor de vennootschapsbelasting i.v.m. tariefopstap
  • Aflossing box 3 schuld bij eigen BV voor zover hoger dan €500.000
  • Pensioen in eigen beheer afkopen of omzetten in een oudedagsverplichting (mogelijk tot 31 december 2019).

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.