Signnieuws

KunstKapel Zuidas presenteert vanaf 24 juni 17.00 uur de cinematografische licht-installatie ‘Round and Round' van beeldend kunstenaar Giny Vos (Rotterdam, 1959). Ieder jaar stelt de Kunstkapel een kunstenaar centraal die een beeldbepalend kunstwerk op Zuidas heeft gerealiseerd.

‘Round and Round' gaat over de geschiedenis van het bewegende beeld. Het mengt de vroegste filmbeelden met de eerste, grove beelden van de computer, vertaald in overgedimensioneerde pixels als verwijzing naar de digitale beeldwereld. Aan de hand van deze geschiedenis onderzoekt Vos aspecten van licht en beweging die tot het standaard idioom van de visuele media zijn gaan behoren.

Zoötroop
Round and Round speelt in op de bijzondere architectuur van de KunstKapel: een volledig ronde, doorlopende muur. Speciaal voor deze installatie is een nieuw systeem ontwikkeld. Een constructie van 4096 LED-pixels voorziet de ruimte van een permanent verschuivend patroon van licht en donker. Doordat de pixels, aangestuurd door een computer, alle 256 grijswaarden kunnen tonen, ontstaan in het abstracte patroon van de grote pixels duidelijk herkenbare beelden. De ruimte is getransformeerd in een zoötroop. Het licht komt alleen van de installatie en de bezoeker staat midden in het kunstwerk, omgeven door een voorstelling van fragmenten en flarden die de allereerste vorm van bewegend beeld weer tot leven wekken door licht en donker.

De expositie is nog te zien tot 2 oktober.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.