Signnieuws

Er is toenemende vraag van opdrachtgevers naar meer duurzame producten en/of productiemethoden. Dit blijkt uit de resultaten van de mondiale Fespa Print Census.

Begin juli werden de eindresultaten gepresenteerd van de uitkomsten van de Fespa Print Census, een wereldwijd onderzoek waaraan bijna 1.800 ondernemers van print- en signbdrijven hebben meegewerkt. Deze internationale enquête geeft een goed beeld van de verwachtingen van de industrie over de toekomst in mondiaal perspectief.

Duurzaamheid belangrijke trend

Een belangrijke trend die is te herkennen is de groeiende vraag vanuit opdrachtgevers naar meer duurzame producten. Slechts 28 procent van de opdrachtgevers wereldwijd stelt tegenwoordig nog geen eisen aan een duurzame manier van produceren of aan het leveren van producten die het milieu minder belasten. Bij de specifieke printbedrijven informeert 63 procent van de opdrachtgevers of ze de mogelijkheid hebben om meer milieuvriendelijk producten te kunnen bestellen, bij signbedrijven ligt dat percentage op 60 procent. Overigens stellen opdrachtgevers ook steeds vaker eisen aan een duurzame manier van produceren. Bij zowel print- als signbedrijven ligt dat percentage op 37 procent (zie grafiek).

Optimisme over toekomst

Interessant is ook het optimisme van ondernemers over de toekomst van hun eigen bedrijf ten opzichte van de toekomst van dat van hun opdrachtgevers. Van de respondenten ziet 71 procent de toekomst van hun eigen bedrijf positief tegemoet. Wel denken zijn dat van de huidige opdrachtgevers in de toekomst nog slechts 57 procent opdrachten aan hen zal verstrekken. Oftewel, bijna de helft van hun klantenbestand zal gaan veranderen, zo is de verwachting.

Het is goed om te beseffen dat de gepresenteerde resultaten een wereldwijd beeld geven. Cijfers per regio zijn (nog) niet beschikbaar. In Sign+ Magazine nummer 5-2023, die eind juli verschijnt, een korte samenvatting.

Rapport alleen voor leden
Het volledige rapport is – voor leden – op te vragen bij het secretariaat van de landelijke associaties (Fespa Nederland en Fespa Belgium). Zij kunnen een mail sturen naar respectievelijk info@fespa.nl of info@fespa.be. Zij krijgen dan in augustus een persoonlijke code om het rapport te kunnen openen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.