Signnieuws

Tijd besparen en consistentie creëren. Dat zijn voor fotograaf Piet Van den Eynde de belangrijkste voordelen van de ColorChecker Passport en de ColorMunki Photo van X-Rite.

"Dankzij de ingebouwde grijskaart van het ColorChecker Passport is het gedaan met trucjes zoals het bepalen van de witbalans op basis van het wit van een hemd" vertelt fotograaf Piet van den Eynde. "Vroeger moest ik steeds een neutraal grijs voorwerp gebruiken om op basis hiervan de witbalans te checken. Nu kan ik direct aan de slag. Sneller en vooral ook nauwkeuriger."

Handige tools
"Het ColorChecker Passport is klein – de grootte van een echt paspoort – en dus ook handig, maar vooral zeer solide. Het product staat op zichzelf." Piet Van den Eynde gebruikt het vooral wanneer hij portretten maakt. Maar hij ziet ook andere situaties waarbij de ColorChecker Passport zijn nut bewijst: "Ik denk aan productfotografie, mode, catalogi. Bij al dit soort projecten is kleurvastheid zo belangrijk en is er geen ruimte voor het subjectieve van standaardprofielen. De kleuren moeten kloppen."

Kalibreren
Ook het kalibreertoestel ColorMunki Photo is voor de fotograaf onmisbaar geworden. Wanneer hij voor een opdracht bijvoorbeeld met speciale papieren of met een laserprinter moet gaan werken hoeft hij dankzij de ColorMunki Photo niet meer per se aan kwaliteit in te boeten: "Voor bepaald drukwerk zoals uitnodigingen en bedankkaartjes is een laserprinter sneller en kostenefficiënter. Maar color management is in die wereld vrij beperkt. Dankzij de ColorMunki Photo, kan ik een printprofiel aanmaken waardoor het drukwerk toch goed aansluit bij wat ik op mijn monitor zie." Van den Eynde is daarnaast enthousiast over de eenvoud en gebruiksvriendelijkheid van de softwareen de integratie met Adobe.

Fotograaf en blogger
Piet Van den Eynde is de man achter de blog www.morethanwords.be/blog. Hij is naast freelancefotograaf ook Adobe Photoshop Certified Expert en auteur van drie boeken over Adobe Lightroom, waarover hij regelmatig workshops organiseert.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.