Signnieuws

Ruimtelijk ontwerper Frans Bevers heeft de BNO Piet Zwart Prijs 2019 gewonnen. Hij leverde met zijn bureau Opera een grote bijdrage aan het vak tentoonstellingsontwerp.

Ruimtelijk ontwerper Frans Bevers

Bevers ontving de prijs op woensdag 12 juni uit handen van Timo de Rijk, juryvoorzitter van deze prijs, tijdens de uitreiking van de Dutch Design Awards.

Tentoonstellingspionier

Wars van conventies en met nieuwe methodes en middelen prikkelde Bevers opdrachtgevers, in zijn geval meestal musea, om krachtige en meeslepende tentoonstellingen te maken. Hij pionierde op het gebied van co-creatie, multidisciplinaire en interactieve aanpakken.

Bevers tekende voor spraakmakende tentoonstellingen en presentaties, onder meer in het Museum Volkenkunde te Leiden, het MoMA te New York, het Victoria & Albert Museum, het British Museum te Londen, en het Museum of World Culture, Göteborg. Zijn hele loopbaan is Frans Bevers daarnaast actief als docent, in binnen- als buitenland.

Permanente inrichting, Rijksmuseum Volkenkunde, Leiden (foto: Mike Bink)

Dit alles is voor de jury reden om hem de BNO Piet Zwart Prijs 2019 toe te kennen.

Tweetrapsprijs

De BNO Piet Zwart Prijs is een eervolle onderscheiding voor een ontwerper die van grote betekenis is voor het vakgebied. Alle ontwerpdisciplines komen in aanmerking. De prijs bestaat uit een fysieke onderscheiding die de winnaar ontvangt op het podium van de Dutch Design Awards. Later dit jaar is tijdens een speciaal event diepgaander aandacht voor Frans Bevers en zijn werk.

Eerdere winnaars waren onder andere Jan van Toorn, Wim Crouwel, Gert Dumbar, Marijke van der Wijst en Paul Mijksenaar.

Twentse Welle, Enschede (foto: Pieter Kers)

Jury

De jury van de BNO Piet Zwart Prijs 2019 bestaat uit Timo de Rijk (juryvoorzitter), Pieke Bergmans, Joost Grootens, Gert Franke, Ed van Hinte en Koert van Mensvoort. Madeleine van Lennep, directeur BNO, is secretaris.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.