Signnieuws

Hoe ziet het gedrukte kunstwerk eruit in 2079? Zal het nog bestaan of heeft de digitale wereld de traditionele media voorgoed verdrongen? Dat zijn vragen tijdens de tentoonstelling Cmd P for 2079.

Voor de tentoonstelling Cmd P for 2079, een futuristische reis door de wereld van print selecteerden AGA LAB en curator Sofie Dederen vier internationale kunstenaars die speculeren over de toekomst. De tentoonstelling wordt geopend op 2 november, voorafgaand aan de museumnacht.

Allard Pierson

In wisselwerking met de conservatoren en de collectie van het Allard Pierson, onderzoeken de ‘artists-in-residence’ bovenstaande vragen. Zo heeft de expositie als doel nieuwe verbindingen tussen toekomst, heden en verleden aan te brengen. Aanleiding van het onderzoek is het 60-jarig bestaan van AGA LAB. Als collectieve maak- en onderzoeksplek geeft AGA LAB kunstenaars, ontwerpers en fotografen de ruimte om zich te richten op materiaal, beeld en techniek. In 1958 werd AGA LAB voor kunstenaars opgezet als ‘Amsterdams Grafisch Atelier (AGA)’. De faciliteiten die de werkplaats tegenwoordig biedt, geven ruimte om te experimenteren met grafische technieken zoals zeefdruk, ets, lithografie en digitale technieken.

Cmd P for 2079 vindt plaats in het deels getransformeerde Allard Pierson, een samengaan van het Allard PiersonMuseum en de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam. Het museum beoogt met de samenvoeging van collecties en aanpassingen in het gebouw, het historische markante pand aan het Rokin meer te openen naar het publiek. De hernieuwde programmering zoals ‘Allard Pierson Live’ en het artistiek onderzoek

Proces

Cmd P for 2079 geven mede vorm aan dit proces. De tentoonstelling geldt als afsluiting van de ‘residency’ periode. Vanaf 2 november tot en met 19 januari is de uitwerking van de artists-in-residence periode te zien in het Allard Pierson. Voorjaar 2020 zal de expositie getoond worden in Frans Masereel Centrum, de nieuwe expositieruimte van de Vlaamse collega-instelling van AGA LAB.

Cmd P for 2079 is een co-productie van AGA LAB en Frans Masereel Centrum (België), in nauwe samenwerking met het Allard Pierson en met financiële steun van Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Pictoright Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.