Er is één zekerheid in het leven: als SI’BON een Buitenevent organiseert op en rond het water, is het altijd prachtig weer. Deze 14de september 2023 is het niet anders, als een gezelschap van 80 signmakers en leveranciers neerstrijkt in Rotterdam voor twee vaartochten op de Maas en een fietstocht kriskras langs bezienswaardigheden in de binnenstad die nog steeds in opbouw is.

Evenwicht bewaren
Het is een heerlijke nazomerdag en zo’n tachtig leden van SI’BON stappen aan boord van de Nehalennia voor een eerste tocht op de Maas in Rotterdam. En hoewel de boot nog vastligt aan de kade is het door de deining van het water onverwacht lastig het evenwicht te bewaren. Je ziet opstappers geregeld grijpen naar iets om zich staande te houden. De tocht voert via de oude Hefbrug (die niet meer in gebruik is en dus altijd voor het scheepvaartverkeer doorvaarbaar is) onder de Erasmusbrug (die vrijwel meteen na ingebruikname begon te dansen als het ook maar enigszins waaide) door richting de Parkhaven bij de Euromast.

Enthousiaste gidsen
Aan de voet van deze uitkijktoren, die met z’n 185 meter de hoogste toren van Nederland is die open is voor publiek, stapt het gezelschap op de fiets voor een relaxte en uitermate boeiende tocht langs bijzondere bezienswaardigheden in de havenstad, waar 170 nationaliteiten samenleven. De groep wordt opgesplitst en elke subgroep krijgt zijn eigen gids. De een vertelt vooral heel enthousiast over alle architectonisch bijzondere gebouwen en standbeelden die onderweg worden gepasseerd, de ander verhaalt over het Rotterdam van voor en na de oorlog, maar ook over nieuwbouw. En die wordt soms op wel heel rare plekken gepleegd. Zo is een middendeel aan de achterkant van het iconische postkantoor naast het stadhuis gesloopt en verrijst daar een enorme woontoren, zoals er al op zo veel andere plekken in de stad hoogbouw is gepleegd. De stad die grotendeels werd platgebombardeerd, is nog steeds niet afgebouwd, zo lijkt het. Want pal naast de Markthal, waarin koopwoningen zitten die inmiddels voor 2,3 miljoen euro van eigenaar wisselen, moet straks eveneens een massief gebouw staan, die een ander een fraai uitzicht ontneemt. In de Markthal wordt uiteraard even een blik geworpen op het indrukwekkende plafond, ‘Horn of Plenty’, waarvoor TS Visuals de plafondpanelen produceerde en in 2014 de Sign+ Award won.
Kabouter Buttplug
De SI’BON-leden fietsen langs Kabouter Buttplug. Althans, zo is het kunstwerk van maker Paul McCarthy van een kerstman met een bel aan zijn voeten en een ondefinieerbaar item in zijn rechterhand in de volksmond gaan heten. We zien onze eigen weerspiegeling in het volledig in spiegelend glas opgetrokken depot van Museum Boijmans Van Beuningen. Aan de kant van het Erasmus Medisch Centrum is een deel van de spiegelende gevel mat gemaakt (door Blomsma Print & Sign) om hinderlijke reflectie voor patiënten te voorkomen.

Stadhuis en Erasmus
Via het stadhuis, vooral bekend vanwege het bordes waarop de spelers van Feyenoord worden gehuldigd als ze kampioen worden en waar op 15 mei 2023 zo’n honderdduizend supporters de spelers luidkeels toezongen, fietst het gezelschap richting een bronzen beeld van Erasmus. Waar of niet, de overlevering wil in elk geval dat een beeld van deze theoloog en humanist ervoor zorgde dat hij in Japan voor lange tijd werd beschouwd als een God nadat een standbeeld van hem was ontdekt op een van de schepen die daar voor handel naartoe was gevaren. We passeren bij het Centraal Station ook nog een prachtig vier meter hoog bronzen beeld van een jonge, zwarte vrouw op Nikes, genaamd Moments Contained.
Eten en netwerken
Als het gezelschap rond 18.00 uur weer aan boord gaat voor een rondvaart over de Maas en door enkele havens is het tijd voor een hapje en een drankje. Met prachtig zicht op Rotterdam tijdens het ‘golden hour’. Maar vooral voor netwerken en boeiende gesprekken met andere signmakers en toeleveranciers van de branche.
Bekijk hieronder een foto-impressie van het Buitenevent.