Signnieuws

In Ede overhandigde GOC de eerste exemplaren van de nieuwe editie van ‘Trends in de creatieve industrie'. Bovendien werden de CreAwards 2010 uitgereikt. Beste leerbedrijf is apsbb geworden, Rahim Ali ontving de award voor Beste praktijkopleider.

Beleving is het thema van de nieuwste Trends-editie. In ons dagelijks leven speelt beleving een steeds belangrijker rol. En de creatieve industrie maakt veel van die beleving mogelijk;
in drukwerk, games, 3D-films, theaterproducties, noem maar op.

Overgang
Volgens Hermien Mijnen, samen met Jos Teunen de auteur van ‘Trends in de creatieve industrie 2010', behoort de Nederlandse creatieve industrie tot de top 10 in de wereld. Ze schetste de snelle overgang van een postindustriële naar een creatieve economie. Waar geavanceerde techniek de beleving faciliteert en vooral technieken, producten en diensten bij elkaar brengt.

Een helder voorbeeld: het maken van een film lijkt steeds meer op het maken van een game. En doordat bij online verspreiding van nieuws veel gebruik wordt gemaakt van beeld, neemt de vraag naar fotografie en videobeeld sterk toe. "Lineaire waardeketens worden netwerkstructuren", stelde Mijnen. "Het is een zoektocht naar het benutten van nieuwe technologie, nieuwe platforms en nieuwe verdienmodellen."

Sociale innovatie
Teunen sloot daarop aan met een presentatie over een ander thema dat centraal staat in de nieuwe Trends-editie: sociale innovatie. Belangrijk volgens Teunen vanwege de ontwikkeling van industrie naar kenniseconomie, de toenemende diversiteit op de arbeidsmarkt en een veranderende arbeidscultuur. Maar ook om het groeiende opleidingsniveau te benutten en om blijvend te kunnen concurreren op de wereldmarkt.

Bij sociale innovatie denken veel mensen aan flexibele inzet van arbeid en het slimmer organiseren van werkprocessen. Daarnaast zijn volgens Teunen nieuwe product-marktcombinaties en een strategische oriëntatie van het bedrijf belangrijke thema's. De onderzoeker schetste de kenmerken van een innovatieve organisatie, gaf inzicht in botsende managementstrategieën en ging in op de samenstelling en de voor- en nadelen van teams. In de zich snel ontwikkelende industrie die Mijnen schetste, is sociale innovatie een belangrijke succesfactor.

CreAwards
Cees Verweij, voorzitter van Koninklijke KVGO, introduceerde de genomineerden voor de titel van Beste leerbedrijf 2010: 3Dimerce in Eindhoven, JVR Audiovisual in Roosendaal en apsbb in Heeswijk-Dinther. Vervolgens presenteerde Joke Hubert, voorzitter van FNV-Kiem, de genomineerden voor de titel Beste praktijkopleider 2010: Eskander Pouyan van Imago Printing, Anna Rotmans van JSO en Rahim Ali van TDS Printmaildata.

De prijs voor het Beste leerbedrijf ging uiteindelijk naar aan apsbb. De jury roemt het bedrijf omdat het al haar medewerkers betrekt bij het opleiden van stagiairs. Waardering is er ook voor het startpakket dat het bedrijf nieuwe stagiairs aanbiedt en dat hen alle benodigde houvast geeft. Rahim Ali ontving ten slotte de award voor Beste praktijkopleider.

CNV Dienstenbond-bestuurder Gert-Jan Seffinga reikte een Award uit voor de speciale vermelding die de jury toekende aan Drukkerij Calff & Meischke in Amsterdam. Volgens de jury een bedrijf dat "het opleiden van huidige en toekomstige medewerkers centraal stelt en actief betrokken is bij het onderwijsveld." Bovendien waardeert de jury het dat de blik van Calff & Meischke niet alleen op Nederland is gericht maar dat stagiairs uit de hele wereld welkom zijn.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.