Signnieuws

GOC en het A&O Fonds Grafimediabranche komen dit jaar met een heldere en kleurrijke poster in plaats van het gebruikelijke boekje om de cijfers van 2011 in de grafimediabranche overzichtelijk in kaart te brengen.

De helder weergegeven en kleurrijk geïllustreerde diagrammen en grafieken op de poster geven een overzicht van cijfers met betrekking tot bijvoorbeeld het aantal bedrijven en personen, omzetontwikkeling en -verdeling, import en export, werkgelegenheid en werkloosheid, innovaties, leeftijdsopbouw, beroepsopleidingen.

Kritische cijfers
Opvallende cijfers in de nieuwe editie van 2011 zijn onder andere die van de omzetontwikkeling. Lange tijd hield de omzetontwikkeling in de grafimediabranche gelijke tred met die van de Nederlandse industrie als geheel. Echter niet in 2010: waar de industrie zich herstelde, daalde hier de omzetontwikkeling in de grafimediabranche. Somber is ook het beeld van de werkgelegenheid. De afgelopen jaren is die sterk gedaald en ook nu zijn nog veel grafische vakmensen werkloos. Het aantal vacatures nam in 2010 niet toe en ook in de eerste helft van 2011 was hier geen verandering in. Ook de beroepsopleidingen in de grafimediabranche hebben het moeilijk. Steeds minder jongeren zijn geïnteresseerd in de branche. Welke gevolgen dit op lange termijn zal hebben, blijft discutabel. Innovatie

Positief: innovatie
Naast minder positieve cijfers, zijn er ook aspecten die goed scoren. Op het gebied van innovatie doet de Nederlandse grafimediabranche het heel goed. Als snelst groeiende innovatie noemen GOC en A&O Fonds de toepassing van professionele druksystemen, naast vertrouwde druktechnieken als offset. Het gaat hier om innovatieve digitale druksystemen (geavanceerde printers). Op dit gebied scoort Nederland, samen met de Scandinavische landen, veel beter dan de rest van Europa.

Voor gratis exemplaar van de 2011-editie van Grafimedia in cijfers, klik hier

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.