Signnieuws

In opdracht van Beaufort heeft Poly Products uit Werkendam een uniek kunstwerk van kunstenares Goshka Macuga gerealiseerd. De in 2019 geïnstalleerde XXL 3D-printtechnologie heeft een sleutelrol gespeeld in de realisatie van dit project.

Een groep beelden op een sokkel tonen een klein familietafereel. De imposante afmetingen met een totale hoogte van zes meter maken het een indrukwekkende verschijning aan de promenade van Nieuwpoort (België). Voor het oog een zwaar object van massief beton, maar schijn bedriegt: de beelden zijn enorm licht en dus zonder zware fundering geplaatst. De in 2019 geïnstalleerde XXL 3D-printer maakte dit mogelijk.

Het plaatsen van de 3D-geprinte beelden aan de promenade van Nieuwpoort in België. (foto: Gijs Proost Fotografie)

3D-printen als oplossing

De basis van het kunstwerk waren kleimodellen van circa 40 cm hoog. De uitdaging was om deze tienmaal uit te vergroten zonder een enorm gewicht te krijgen. Een digitale route met hoge resolutie scans, CAD-nabewerking en de XXL 3D-printer van Poly Products boden uitkomst. Elk detail uit de modellen werd overgenomen en is uiteindelijk verwerkt in het enorme eindresultaat. “De oplettende kijker zal zelfs de duimbewegingen, gemaakt door Goshka Macuga om het kleimodel vorm te geven, herkennen in het kunstwerk”, aldus Joppe Spaans 3D-printengineer bij Poly Products.

De 3D-printtechnologie alléén bood nog niet direct de eindoplossing. De printer werkt met kunststoffen, maar onderdeel van de uitdaging was het creëren van een ‘betonlook’ uitstraling en geen ‘plastic-look’. De basisvorm is geprint in een recyclede rPETG met glasvulling. Poly Products ontwikkelde op basis van haar halve eeuw aan composietkennis een afwerklaag die de thermische uitzetting van dit materiaal kan opvangen. Men ging aan de slag met verschillende granulaten en vulmiddelen opgesloten in een thermohardend materiaal en kwam tot een maatwerk betonlook opbouw.

Totaalpakket

Het is de tweede keer dat Poly Products een kunstwerk levert voor de openluchttentoonstelling Beaufort in België. In 2018 leverde Poly Products ‘De Drie Wijsneuzen Van De Panne’: drie pilaren van vijftien meter hoog met grote hoofden midden op het strand. “We merken dat klanten het totaalpakket willen afnemen, engineering, realisatie, installatie en nazorg”, aldus Michiel de Bruijcker algemeen Directeur van Poly Products. “Wij verzorgen dit traject al meer dan vijftig jaar voor ‘traditioneel’ gevormde producten in composieten, oftewel vezelversterkte kunststoffen, maar laten nu zien dat we ook in staat zijn om dit met de digitale vormgevingstechnologien te realiseren.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.