Neon is niet dood. Dat blijkt uit de grote belangstelling – ruim zestig personen – voor de bijeenkomst Neontechniek in Gorinchem. Grote vraag is: wie kan neonglas in de toekomst nog blazen?

De Vakcommissie SignTechniek van Techniek Nederland organiseerde op 15 maart in Gorinchem, voorafgaande aan de beurs Sign & Print Expo, een bijeenkomst Neontechniek. Dit gebeurde in samenwerking met LDA (Lighting Design Academy). Het gevolg was dat, naast signmakers en lichtreclame-installateurs, ook lichtontwerpers en kunstenaars aanwezig waren. En die zijn best wel gecharmeerd van de authentieke uitstraling die neon kan bieden, zo bleek in de discussie .
‘Neon leeft nog’
Dagvoorzitter Robert-John van Burg, bestuurslid van de Vakgroep SignTechniek en eigenaar-directeur van Vendeloo Lichtreclame in Rotterdam, was blij verrast met de grote opkomst. “Hieruit blijkt dat, ondanks de massale overstap op ledtechniek in onze branche, neon nog steeds leeft. Mensen zijn weer nieuwsgiering naar deze verlichtingstechniek die al meer dan een eeuw oud is en zich volop heeft bewezen.” Vooral open neon heeft volgens hem een uitstraling die met geen andere verlichtingstechniek is te evenaren.

Kennis noodzakelijk
“De realisatie van een neoninstallatie is echter een vak”, stelde Van Burg. Dit werd volkomen onderschreven door Hubert de Veer, eigenaar van HV Advies & Opleidingen: “Neon is een vreemde eend in de bijt. We hebben het hier wel over hoogspanning. Dat stelt bijzondere eisen aan de installatie en afwerking, ook uit oogpunt van veiligheid, waarbij behoorlijk wat kennis van elektrotechniek noodzakelijk is.” Vervolgens ging hij uitgebreid in op allerlei eisen en zaken die bij toepassing van neon relevant zijn.

Neonglasblazen
Wouter de Bruijn, eigenaar van Neon Subliem, gaf een korte masterclass over de kunst van het neonglasblazen. Over de nadelen van voorgepoederde buizen, de voordelen van de natte suspensie – “wil je kwaliteit dan is dat de juiste methode” – het belang van een goede neontekening en het afvullen van het glas met het juiste edelgas. “Gebruik van helder of gekleurd glas en de combinatie met welk specifiek edelgas, het menselijk oog is maatgevend voor de uitstraling die je wilt bereiken.”

Lichtkunstwerken
Beeldend kunstenares Tamar Frank werkt al 25 jaar met ‘licht’ en toonde de aanwezigen voorbeelden van indrukkende lichtkunstwerken in de openbare ruimte. Vrijwel allemaal gerealiseerd met ledtechniek, waaronder NeonFlex, moest ze bekennen. Maar ook voor haar was deze bijeenkomst een eyeopener. “Neon leeft veel meer. Ik ben vooral gefascineerd door het ambacht en de daglichtwaarde die neon in mijn kunstwerken kan hebben.”

Uitstervend ambacht
Een ambacht dat wel aan het uitsterven is, constateerde Van Burg. Volgens hem kent Nederland nog maar een tiental personen die neonglas kunnen blazen. “Laten er met z’n allen voor zorgen dat deze mooie techniek niet verloren gaat. Dat begint met de wil van glasblazers om mensen intern op te leiden.” Er bestaat namelijk geen opleiding meer tot neonglasblazer en de laatste driedaagse cursus over deze verlichtingstechniek is alweer een jaar of vijftien geleden voor het laatst gegeven. De cursusmaterialen zijn echter nog wel beschikbaar bij de vakgroep SignTechniek, voor wie zich verder wil verdiepen in deze materie.
In Sign+ Magazine nummer 3-2023, dat eind april verschijnt, meer over de bijeenkomst Neontechniek.








