Signnieuws

De Ghent Workgroup (GWG) heeft nieuwe specificaties uitgebracht voor gestandaardiseerde aanlevering in de sign- en displaymarkt. Drie specifieke criteria spelen hierbij een rol: kijkafstand, schaalfactor en kleurbereik.

De nieuwe GWG-specificatie houdt rekening met de kijkafstand.

Deze criteria volgen op een publieke bètaversie die afgelopen zomer werd geïntroduceerd, omdat voor de signmarkt een bruikbare norm ontbrak waarop producties gestandaardiseerd konden worden. Volgens GWG zal deze nieuwe specificatie de levering van pdf-bestanden voor Sign & Display veel eenvoudiger maken en de broodnodige standaardisatie naar het marktsegment brengen.

Kijkafstand en schaalfactor

De kijkafstand voor objecten in de signbranche kan variëren van een meter voor een banner tot zo’n 75 meter voor een billboard langs de snelweg. In het algemeen geldt dat hoe langer de kijkafstand, des te lager de beeldresolutie kan zijn.

Omdat bij grootformaat printen de bestanden erg groot kunnen worden, is het schalen van bestanden heel gebruikelijk in deze markt. Om die grote bestanden te kunnen verwerken, werken veel ontwerpers met pdf-bestanden die de helft, een tiende of zelfs 1/48e van het uiteindelijke printformaat zijn.

Kleurbereik

De andere factor die deze nieuwe specificatie onderscheidt van eerdere Gent Workgroup-specificaties, is dat deze aangeeft welke kleurruimten in een pdf-bestand kunnen worden gebruikt. Dit is belangrijk vanwege het aantal uitvoerapparaten met een breed gamma dat in deze markt wordt gebruikt. De specificatie maakt ook het werken met gekalibreerd RGB of L*A*B* mogelijk.

De nieuwe specificaties en bijbehorende instellingen zijn gratis te downloaden van de GWG-website.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.