Signnieuws

In 2020 bestond Grafityp een halve eeuw. Corona stond toen een jubileumfeest in de weg. Vrijdag werd deze mijlpaal alsnog groots gevierd, inclusief de publicatie van een boek over de 50-jarige geschiedenis van het familiebedrijf.

Met meer dan vierhonderd genodigden vierde de familie Bosman vrijdag 30 september met een spetterend feest in Hangar58 in Genk het feit dat Grafityp (Selfadhesive Products) ruim een halve eeuw bestaat.

Spetterende shows en volop party tijdens het jubileumfeest van Grafityp.

Een party rond het thema Grafityp 5.0 – revisiting the past, reinventing the future – waarvoor het internationale dealerkorps was uitgenodigd, talloze zakelijke relaties, familie, vrienden en natuurlijk het personeel van de foliefabrikant, gevestigd in het Belgische Houthalen. De gasten uit binnen- en buitenland werden culinair onthaald en getrakteerd op een spectaculaire lasershow, terwijl de muzikale omlijsting in handen was van Aces, de eurodance-act 2 Fabiola en DJ Tom die tot in de kleine uurtjes draaide. Hieronder een fotocollage van de feestavond.

Bosman senior

Grafityp is in 1970 opgericht door Herman Bosman senior, die eigenlijk al vlak na de Tweede Wereldoorlog in Amsterdam de basis legde met het bedrijf Stanserij Holland, later Bosman Letters geheten. Hij was een echte pionier die met gestanste en later spuitgietletters een alternatief bood voor de letterschilder. Later timmerde hij internationaal aan de weg met in eigen huis ontwikkelde systemen, zoals het zogenoemde rilbord (nopjesletters geklemd in rubber richels) onder de naam Variatex. Eind jaren zestig werd de blik zuidwaarts gericht en de productie overgeheveld naar Houthalen in Belgisch Limburg. De bedrijfsnaam Grafityp deed zijn intrede. Enkele mijlpalen zijn onder andere de introductie van LetterQuick zelfklevende letters, de ontwikkeling van een computergestuurde lettersnijmachine (CSR) en de start van eigen folieproductie halverwege de jaren tachtig.

Herman (junior) en Rosa Bosman heten alle gasten op het jubileumfeest welkom.

Omvangrijk boek

Deze familiegeschiedenis is opgetekend in een lijvig boek, met de titel Grafityp 5.0, geschreven door SignPro-hoofdredacteur Herman Hartman. Het eerste exemplaar werd door hem tijdens de feestavond overhandigd aan de familie Bosman. Ook alle gasten kregen een exemplaar mee naar huis.

Herman Bosman junior (links) ontving uit handen van auteur Herman Hartman (rechts) het boek Grafityp 5.0 waarin een halve eeuw geschiedenis van het familiebedrijf is opgetekend.

In deze rijk geïllustreerde verhalenbundel lezen we onder andere dat Herman Bosman junior op 17-jarige leeftijd al in het familiebedrijf stapte en met zijn vader en moeder naar België emigreerde. Samen met zijn vrouw Rosa bouwde hij later, vanaf 1990 als gedelegeerd bestuurder, verder aan de positie van Grafityp, onder andere door te investeren in een castlijn voor gegoten folies.

Inmiddels is hij officieel teruggetreden uit het familiebedrijf en wordt de toekomstige geschiedenis geschreven door de derde generatie, de dochters Brigitte en Patricia, die nu grootaandeelhouder zijn. Samen met de in 2020 aangestelde externe CEO, Patrick Nijs, worden de piketpaaltjes voor Grafityp 5.0 geslagen waarbij de uitbreiding van het gamma gegoten folies een speerpunt is.

Brigitte en Patricia Bosman trekken nu samen met de in 2020 aangestelde CEO Patrick Nijs de kar bij Grafityp.

Omega-Skinz

Een van de laatste wapenfeiten op dit gebied is de introductie van Omega Skinz, een serie carwrapfolies die is ontwikkeld in samenwerking met Marco Boyer van SOTT International. In oktober 2021 werden de eerste vijftig kleuren uit de colourchange range gepresenteerd. Inmiddels voert Grafityp ook carwrap printmedia van dit merk en het is de bedoeling dan nog tal van andere producten onder het Omega-Skinz label verschijnt. Daarover meer in Sign+ Magazine nummer 7-2022.

Deelnemers aan de internationale dealermeeting van Grafityp, die gedurende twee dagen voorafgaand aan het jubileumfeest werd gehouden, in de Omega-Skinz studio in Houthalen.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.