Signnieuws

Op dinsdag 12 september kwamen ongeveer dertig Fespa Industry Innovators bijeen bij Nimeto in Utrecht om zich te buigen over het onderwerp ‘Young professionals’ en hoe we de branche aantrekkelijker maken voor jongeren.

Een van de praktijklokalen van de signopleiding bij Nimeto in Utrecht.

Bedoeling van de bijeenkomst was om samen na te denken over hoe de signindustrie aantrekkelijker te maken is voor jonge mensen. En dat is nodig, bleek deze middag. Want de signbranche roept om nieuwe medewerkers. En een van de dingen waar de vakscholen mee worstelen, is de onbekendheid van het signvak. “Hoe maken we de branche sexyer?” vroeg Wendy Eilers, teamleider van de signopleiding bij Nimeto. “Dat is niet alleen nodig voor de scholen, maar voor de hele branche.”

Betrokkenheid

Zij nodigde de aanwezige bedrijven uit om zich meer te laten zien op scholen. “Bijvoorbeeld bij open dagen. Het zou mooi zijn als we dan ook bedrijven op school hebben die kunnen vertellen wat het vak inhoudt. Laten we het met elkaar doen. Jullie hebben personeel nodig en wij studenten die we voor jullie kunnen opleiden.” Signstudenten Kim en Stefanie onderstreepten dit. Kim: “Als ik aan mijn vrienden vertel dat ik een opleiding sign doe, vragen ze: wat is dat? Het zou mooi zijn als dit veel bekender wordt. Dit zou eigenlijk al op de middelbare school moeten beginnen.”

Ook signstudenten Kim (midden) en Stefanie (rechts) wisten op de middelbare school nog niet dat het vak sign bestond. Links Kim Rauwerdink, bedrijfs- en stagecoördinator bij Nimeto.

Ook Kim wist op de middelbare school nog niet dat het vak sign bestond. Zij werd nieuwsgierig naar het vak toen zij ergens een snijplotter zag staan. En Stefanie wist dat ze iets creatiefs wilde doen en besloot na een open dag voor de signopleiding te kiezen. “Daarvoor had ik er nog nooit van gehoord. Als signbedrijven ook op middelbare scholen laten zien dat ze bestaan, zou dat wel helpen.” Of misschien moet dat zelfs al eerder beginnen. Een signmaker in de zaal verzorgde een keer een creatieve les op een basisschool. “Met folie mochten ze schilderijtjes maken en voorwerpen beplakken. Zo maakten ze spelenderwijs al een beetje kennis met ons vak.”

Uitval

Tijdens een rondleiding door de onlangs verbouwde school – die inmiddels 100 jaar bestaat – gaf praktijkdocent Edwin van Kilsdonk aan dat het niet alleen de kunst is om studenten binnen te krijgen, maar ook om ze binnen te houden. De uitval is relatief hoog. “Veel studenten willen vooral ontwerpen en haken af als ze te veel praktische vakken krijgen. Wij leren ze de basisvaardigheden van het signvak.”

Vakdocent Edwin van Kilsdonk geeft uitleg tijdens een rondleiding door het vernieuwde schoolgebouw.

Ontdekken

Om studenten meer tijd te geven om erachter te komen waar ze goed in zijn en wat bij ze past, is Nimeto begonnen met een ‘Creatief Ontdekkingsjaar’. Een soort snuffeljaar waarin studenten aan de slag gaan met creatieve materialen en technieken, van idee tot ontwerp en ontvoering. En dat onder persoonlijke begeleiding van coaches uit de creatieve sector. Na of in dat jaar kunnen ze dan doorstromen naar een van de creatieve vakopleidingen binnen Nimeto. Eilers: “We hopen dat ze hiermee een wat solidere keuze kunnen maken voor hun opleiding.”

Wat beweegt jongeren?

Yvonne van Sark van adviesbureau Young Works over de generatie Z(elf). “Wat beweegt jongeren en hoe krijg je ze in beweging?”

Om beter te begrijpen wat de jongeren van vandaag bezighoudt en hoe zij naar werk kijken, verzorgde Yvonne van Sark van adviesbureau Young Works een presentatie over de generatie Z(elf). “Wat beweegt jongeren en hoe krijg je ze in beweging?”

Ik wil:
1. regie over eigen ontwikkeling
2. duidelijkheid over mijn taken
3. plezier in het werk
4. me kunnen identificeren met de organisatie
5. impact maken
6. gelijkwaardigheid
7. waardering
8. fijne werksfeer
9. gezonde werk-privébalans
10. altijd connected zijn

Zij sloot af met tien aspecten die bij jongeren hoog in het vaandel staan als het gaat om werk (zie kader hierboven). Van Sark: “Aspecten die in meer of mindere mate gelden voor alle generaties, maar de jongere generatie zet deze punten scherper op de agenda.”

Hieronder een foto-impressie van de bijeenkomst in Utrecht. Meer over deze bijeenkomst, georganiseerd door Fespa Nederland, lees je in Sign+ Magazine 7, dat in oktober verschijnt.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

3 reacties op “‘Hoe maken we de branche sexyer?’

  1. M schreef:

    Fespa heeft de bedrijven bij nimeto uitgenodigd toch?

  2. David schreef:

    Boeiend in ieder geval en een intersectoraal gegeven.
    Ook in België is dit een issue al wordt er toch op jonge leeftijd acties ondernomen.
    Bij GRAFOC ondersteunen we oa Het Beroepenhuis in Gent (doe-hoeken voor 12-14 jarigen) en “Zeg het met kleur” (Arteveldehogeschool, lessen voor secundair onderwijs)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.