Signnieuws

Op de ISA-show in Las Vegas heeft HP haar Stitch portfolio voor de textielmarkt gelanceerd. Het toont daar twee nieuwe dye sublimatieprinters. Een derde, meer industriële, dye sub printer beleeft haar debuut op Fespa.

Digitaal geprint textiel is een van de grootste groeimarkten ter wereld, met dank aan het digitale ecosysteem dat is ontstaan. Fast fashion, on demand productie en digitale bestelplatforms zijn belangrijke aanjagers van deze vraag.

Tot nu toe had HP geen goede oplossing in huis om deze markt te bedienen. Maar daarin komt verandering met het HP Stitch portfolio, verzekert Joan Pérez Pericot, WW General Manager, HP Large Format Graphics. “Wij geloven in het transformeren van de toekomst van digitaal geprint textiel. Een toekomst die textiel printen toegankelijk maakt voor iedereen, duurzaam, slim en grenzeloos. We geloven dat iedere designer een merk kan worden.” Onder het Stitch-label gaat HP in de  toekomst al haar digitale textieloplossingen vermarkten.

HP Stitch S300 en S500

De eerste concrete loten aan de Stitch-boom betreffen dye sublimatieprinters. Op de ISA-show in Las Vegas zijn er nu twee voorgesteld: De HP Stitch S300 en de HP Stitch S500. Beide 64 inch printers, maar de S500 is ontwikkeld voor grotere productieomgevingen en kan ook goed uit de voeten op lichtgewicht transferpapier (minder dan 25 gram), wat kosten scheelt. Met de S500 zijn kwalitatieve prints op hoge snelheid mogelijk (110 m2 per uur met 2xCMYK).

HP Stitch S500 dye-sublimatie printer.

De S300 is ‘easy solution’ voor nieuwkomers op de markt; inclusief een HP Ergosoft RIP, HP transferpapier en een bibliotheek met profielen. De S300 en S500 zijn zowel geschikt voor dye sublimatie printen middels transferpapier als direct printen op textiel. De laden van de media kan aan de voorkant van de machines plaatsvinden, waardoor deze weinig ruimte vragen. De S300 en S500 zijn beschikbaar voor de markt in juni 2019.

HP Stitch S300 dye-sublimatie printer.

Thermische inkjet

Tegelijkertijd met deze printers wordt HP Stitch S Media geïntroduceerd en HP Stitch S inkten. En dit is eigenlijk de grootste innovatie. HP is er in geslaagd om dye sub inkten te ontwikkelen die kunnen worden geadresseerd middels haar eigen thermische inkjet printkoptechnologie. Dit betekent dat, in tegenstelling tot piëzo-elektrische inkjetprinters, de droging van de inkt al in de printer zelf kan plaatsvinden. Dit komt de accuratesse, snelheid, het onderhoud en de kosten per vierkante meter geprint textiel ten goede. Vandaar dat HP zelf spreekt over ‘Dye-sub printing – Reinvented’, aldus Ester Sala, WW Textiles Business Director.

HP Stitch S1000

In een ‘black box’ is in Las Vegas voor genodigden ook al de HP Stitch S1000 te bewonderen, een meer industriële due-sub printer met een  werkbreedte van 126 inch (3,2 meter). Deze laatste machine zal op Fespa in München pas in vol ornaat worden getoond en dan worden ook alle specificaties vrijgegeven. Beschikbaar in juli 2019.

HP Stitch S1000 dye-sublimatie printer.

Focus op dye-sub

De focus van HP op dye sublimatie is niet zo vreemd als wordt bedacht dat de markt voor digitaal geprint textiel, die nu al wordt geschat op 3,8 miljard Amerikaanse dollars, circa 60 procent (op basis van geprinte vierkante meters) wordt gedomineerd door polyester; tegen 2030 zal dit volume zijn verdubbeld. Denk hierbij aan prints voor soft signage, interieurdecoratie en (sport)kleding. Reprints zijn in deze markten aan de orde van de dag en consistente kleuren zijn dan cruciaal. HP zegt met haar HP Stitch S dye-sub printers hier het perfecte antwoord op te hebben.

In Sign+ Magazine nummer 4-2019, die in juni uitkomt, een uitgebreid verhaal over het HP Stitch portfolio.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.