Signnieuws

Het had een bruisend festival moeten worden, het werd een gemoedelijk treffen. Ondanks het coronavirus bezochten 950 bezoekers de eerste dag van het Sign & Print Festival in Gorinchem. Gezien de uitzonderlijke omstandigheden overwegend tevreden gezichten.

Woensdag bezochten in totaal circa 950 personen het Sign & Print Festival in Gorinchem.

Event Director Irma de Hoon en marketingmanager Rowdy van den Nieuwenhuizen blikken terug op de eerste dag van het Sign & Print Festival in Gorinchem, dat wél doorging. Volgens hen een verantwoorde keuze, gezien het momentum waar ze als organisatie in terechtkwamen. De Hoon: “We besloten ons te conformeren aan het beleid van het RIVM en de lokale overheden.” Ze respecteerden het besluit van exposanten die op het laatste moment afzagen van deelname, maar dat betekende wel veel improviseren. Van den Nieuwenhuizen: “Ik ben deze week wel tien jaar ouder geworden. Welk besluit je ook neemt, je doet het nooit voor iedereen goed. Toen zich maandag exposanten gingen afmelden, waren anderen hier al aan het opbouwen.”

Eerder sluiten

[update:] Het festival heeft op donderdag 12 maart de deuren om 16 uur gesloten (zou oorspronkelijk 18 uur zijn), na de persconferentie van premier Rutte over de aangescherpte maatregelen in Nederland m.b.t. het coronavirus.

Event Director Irma de Hoon op woensdag op de beursvloer van het Sign & Print Festival: “We besloten ons te conformeren aan het beleid van het RIVM en de lokale overheden.”

Festivalgevoel

Uiteindelijk lieten, bij het begin van het Sign & Print Festival, dertien exposanten plus de deelnemers aan het Netwerk Café verstek gaan. Op de beursvloer is creatief geschoven met visuele elementen uit de signindustrie zodat er geen gaten vallen. De losse, ruime opzet met veel creatieve elementen versterken het festivalgevoel. Het decor voor een bruisende happening. Het werd een gemoedelijk treffen. Onder de standhouders die er wel waren, is een soort van verbroedering te voelen. “Geen verwachtingen. We gaan er het beste van maken.”

Een van de presentaties in het ‘Duurzaamheidstheater’.

Preventieve maatregelen

De opkomst viel de eerste dag, gezien de omstandigheden, uiteindelijk niet tegen. “Ik denk dat de preventieve en hygiënische maatregelen die we hebben genomen hier beslist aan hebben bijgedragen”, aldus De Hoon. Zoals de temperatuurscan van bezoekers voor het betreden van de hal. Een unicum in beurzenland. Bezoekers ondergingen het gedwee en aan het eind van de dag was niemand de toegang tot het festival geweigerd. De Hoon: “Ook heb ik niemand met verkoudheidsverschijnselen gesproken. Men heeft geluisterd naar onze adviezen om dan niet te komen.” Hetzelfde gold voor een zestal sprekers die vanwege klachten van verkoudheid thuisbleven.

Marketingmanager Rowdy van den Nieuwenhuizen ondergaat de temperatuurscan, uitgevoerd door een EHBO-medewerker, voor hij de beurshal betreedt.

Onderscheid niet altijd duidelijk

Een korte rondvraag leerde dat bezoekers het ‘losse’ festivalconcept waardeerden. De beursvloer werd niet gedomineerd door machines, maar de toepassingen stonden centraal. Wel blijkt bij sommigen het onderscheid tussen het Festival en de Expo, zoals vorig jaar gehouden, niet te zijn geland. Men had een grotere beurs, zoals de Expo, verwacht. “Dat moeten we een volgende keer misschien nog beter communiceren”, beaamt Van den Nieuwenhuizen. “Het concept en de openheid van de setting vallen echter in goede aarde. Jammer van deze valse start, want gezien het aantal voorregistraties beloofde dit festival groter te worden dan we voor ogen hadden toen we het bedachten. Gezien de omstandigheden mogen we echter absoluut niet ontevreden zijn.”

Geen verwachtingen vooraf

Overwegend eenzelfde geluid klonk bij de standhouders. Het was even wennen, het geven van een beleefd knikje of een elleboog in plaats van een hand als iemand de stand betreedt, maar voor de rest probeerde iedereen er het beste van te maken. “Het scheelt dat je hier met nul verwachtingen heen bent gegaan”, aldus Stephan Weijkamp, algemeen directeur van Filmolux Benelux. “Het coronavirus en het feit dat ik maandag hoorde dat een aantal exposanten hier niet zou zijn, heeft mij doen besluiten met een halve bezetting te komen. Dat is ook toereikend, maar we hebben ons vandaag absoluut niet verveeld. Geanimeerde gesprekken, waar je nu ook de tijd voor kunt nemen. Ook met mensen die wij nog niet kenden, zoals ontwerpers. We zullen zien wat de donderdag brengt.”

Geanimeerde gesprekken op het festivalterrein.

Geslaagde dag

John Overbeek, Business Development Manager bij Vink VTS, dat samen met Vink Kunststoffen een stand deelde waar onder andere ‘groene’ oplossingen als Beelite en de mogelijkheden van interieurdecoratie van 3M Di-Noc werden getoond, was heel duidelijk: “Ik vind het een geslaagde dag. Het aantal bezoekers valt niet tegen en we hebben allemaal leuke gesprekken gehad. We zijn constant bezig. Het leuke van het festival is dat je ook iets meer tijd hebt voor de mensen, ook omdat ze zelf minder gehaast zijn omdat het een overzichtelijk event is. Op de Expo zie je vaak mensen lopen die je niet kunt spreken omdat het dan te druk is. Afgaande op de woensdag, hebben wij absoluut geen spijt dat wij hier staan.”

Herman Paartman ‘bekleedt’ op de stand van Vink een stoel met 3M Di-Noc.

Exposant Philippe Liébart van Imapres had de balans voor zichzelf al opgemaakt. “Als het vandaag niks zou worden, pakken we de spullen vanavond nog in en rijden we terug naar België. We komen donderdag met veel plezier terug in de Evenementenhal. Het is een gezellige beurs, met een goede uitstraling. Het feit dat thema’s als innovatieve materialen en duurzaamheid worden geadresseerd, betekent dat wij ons hier ook thuisvoelen met onze gepersonaliseerde duurzame UV-bestendige HPL.”

Wandbekleding voor sublimatie

Floris Jan van den Heuvel, directeur van TTS, toont een monster van het nieuwe MuroSubli WR, dat ook wordt beprint op de HP Stitch S500. Links dezelfde afbeelding, na sublimatie.

Over innovatieve materialen gesproken. Nu Fespa Madrid is uitgesteld, heeft TTS het Sign & Print Festival aangegrepen om MuroSubli WR te lanceren. Een pvc-vrij textielbehang voor directe of transfersublimatie, waterafstotend en met een coating aan de achterkant zodat de ondergrond niet doorschijnt. “Vergelijk het maar met Airtex, maar dan specifiek voor sublimatie. Voordelen van deze naadloze wandbekleding: reukloos, je kunt de inkten er niet afkrijgen en een ontzettend groot kleurbereik dankzij sublimatie.”

Zo had vrijwel elke standhouder wel een specifiek verhaal te vertellen aan de bezoekers die wel naar Gorinchem waren gekomen. In Sign+ Magazine nummer 3-2020 meer nieuwtjes die we op het festivalterrein tegenkwamen.

Video-impressie van de beursorganisatie zelf.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.