Signnieuws

De Industry Innovators van Fespa Nederland waren dinsdag 19 april op bezoek bij collega Plano Plastics. Leverancier van de meest uiteenlopende kunststoffen, met een grootschalige capaciteit voor diverse bewerkingen.

Plano Plastics-oprichter Adrie van Rijsingen legt het principe uit van dye sublimatie op kunststof met behulp van membranen, waardoor ook de zijkanten van een object kunnen worden gededoreerd. De sublimatiepers is onderdeel van het UVNiuM-matchcomponentsysteem dat wereldwijd door Plano Plastics International wordt verkocht.

Velen kenden het bedrijf al bij naam of doen zaken met deze kunststofleverancier, maar weinigen waren zich bewust van de vele takken van sport die aan de Habraken in Veldhoven worden beoefend. Ruim drie jaar geleden werd daar een gloednieuw bedrijfspand van 13.000 vierkante meter betrokken. In oktober 2021 is het alweer uitgebreid met 3.500 vierkante meter om met name de snel groeiende activiteiten op het gebied van aluminium composiet gevelpanelen te kunnen handelen. “De nieuwe hal is helemaal ontworpen voor de opslag en de handling van deze grootformaat platen”, aldus directeur Michiel van Rijsingen.

Underwater Windows

Ook het in januari 2021 overgenomen bedrijf Underwater Windows uit Zutphen, nu onderdeel van de Plano Plastics Group, heeft in deze nieuwbouw onderdak gevonden. Dit is een specialist op het gebied van het leveren en installeren van op maat gemaakte onderwaterramen (bodems en wanden) van plexiglas. “Specialistisch werk waarmee we over de hele wereld actief zijn”, aldus Van Rijsingen.

Marco Melis legt uit hoe specialistisch het werk van Underwater Windows is.

Plano Plastics is van oudsher een groothandel in kunststofplaten. Vader Adrie begon in 1994 in Mierlo met het leveren van HPL-platen op maat voor de aannemerij en rolde later met allerhande kunststof plaatmaterialen ook in de sign- en displaymarkt. Vijftien jaar geleden werd tevens het lamineren van posters opgepakt en dat groeide uit tot een foto-afdeling waar op hoog niveau fotopapier wordt verwerkt. Drie jaar geleden is StarFoto overgenomen, waardoor deze tak van sport – fine art – nog belangrijker werd voor het bedrijf.

Michiel van Rijsingen voor het pand van Plano Plastics, uiteraard bekleed met Alucobond gevelpanelen.

Alucobond

Sinds vier jaar is ook gevelbekleding een heel belangrijk product voor Plano Plastics. Van Rijsingen: “Wij zijn nu officieel distributeur van Alucobond gevelbeplating en dat opent voor ons hele nieuwe markten in de bouwwereld.” Nieuw is het product Alucobond Premium Anodised. Volgens Remco Baartmans, CEO van de firma Alumet uit Etten-Leur, het duurzame alternatief voor poedercoaten. Hij was ook op de Innovator-bijeenkomst aanwezig om het kleurprocedé uit te leggen. Op de geanodiseerde Alucobond-panelen wordt bij toepassing aan een gevel veertig jaar garantie op de lichtechtheid gegeven. Juist omdat deze panelen ook om een hoek zijn te zetten, is het volgens van Rijsingen een extra aantrekkelijk product voor architecten.

Met het zogenoemde Panelox procedé kan Alumet verschillende kleurtonen toevoegen en kunnen de gevelpanelen zelfs worden gepersonaliseerd. “Daardoor ontstaan unieke patronen. Architecten zijn er wild van”, aldus Baartmans.

Grootschalige capaciteit om verschillende bewerkingen uit te voeren op de kunststofplaten is de grote troef van Plano Plastics.

Verdere ambities

Wat opvalt, is dat er de laatste jaren continu is door geïnvesteerd bij Plano Plastics. Niet alleen in gebouwen, maar ook in het machinepark en robotisering van het magazijn. Al blijft automatisering een uitdaging, aldus Van Rijsingen. “Je hebt gewoon bepaalde handjes nodig. We doen er dan ook veel aan om het personeel aan ons bedrijf te binden. We proberen het leuk te maken om bij ons te werken. Want naast stijgende grondstofprijzen en langere levertijden is het personeelstekort toch wel de grootste bedreiging.”

Hieronder een foto-impressie van het bezoek van Fespa Nederland. Meer over het bezoek aan Plano Plastics in Sign+ Magazine nr. 4-2022 die in mei uitkomt.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.