Signnieuws

De 28 digitale Mupi’s in het centrum van Amsterdam, waarvan de voorlopige vergunning door de gemeente Amsterdam was ingetrokken, mogen voorlopig toch blijven. In ieder geval tot 15 juni 2019. De voorzieningenrechter stelt hiermee JCDecaux in het gelijk en oordeelt dat de vergunningen onrechtmatig zijn ingetrokken.

Digitale Mupi in Amsterdam. Foto: JCDecaux.

In steeds meer steden doet digitaal straatmeubilair met bewegende beelden zijn intrede. In het coalitieakkoord van de gemeente Amsterdam is echter de wens opgenomen om bewegende beelden uit het straatbeeld te weren. Beleid hiervoor is nog in de maak en wordt deze zomer verwacht.

Tot die tijd verleende Centrum tijdelijke vergunningen voor de 28 Mupi’s aan JCDecaux. Nadat daar vorig jaar diverse bezwaren op waren binnen gekomen, werden de vergunningen alsnog geweigerd. Zie hierover een eerder bericht.

Onbehoorlijk bestuur

De rechter oordeelt dat dit onbehoorlijk bestuur is en dat de Gemeente dit niet had mogen doen. Ook de dwangsom die de gemeente JCDecaux wilde opleggen, is hiermee van tafel. De Mupi’s mogen blijven staan.

De rechterlijke uitspraak is hier te vinden.

“Het besluit van Centrum om ons te dwingen de objecten weg te halen heeft ons zeer verrast. Het ging in tegen de afspraak die we hadden om het nieuwe beleid af te wachten en stond haaks op onze lange samenwerking met de stad. We zijn blij dat de rechter ons nu gelijk geeft en hopen dat we in het vervolg er in goed overleg met de Gemeente uit kunnen komen”, aldus Hannelore Majoor, algemeen directeur JCDecaux.

Mupi’s

Sinds 1985 levert en beheert JCDecaux de bushokjes en Mupi’s in de gemeente Amsterdam. Met de reclame-inkomsten wordt het nieuwe meubilair geplaatst en onderhouden. Aanvullend daarop krijgt de gemeente een vaste afdracht van de reclame-inkomsten. Sinds 2012 is in het contract opgenomen dat de posters vervangen mogen worden voor digitale schermen. Hiervoor moet wel een nieuwe vergunning worden aangevraagd.

Tijdelijk

Aangezien in het toekomstige beleid de gemeente Amsterdam bewegende beelden op die locaties niet zal toestaan, is de verwachting dat JCDecaux de digitale Mupi’s met bewegende beelden na 15 juni niet permanent mag exploiteren.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.