‘Geen negen-tot-vijfmentaliteit’. Dat is volgens onderzoek van taalplatform Preply het ergste ‘jeukwoord’ in vacatureteksten. Andere onhandige termen zijn ‘carrièretijger’, ‘Work hard, play hard’, en ‘teamplayer’.

In de krappe arbeidsmarkt van vandaag speelt taalgebruik een cruciale rol bij het aantrekken van het juiste talent. Een toekomstige werknemer zou zich enthousiast en aangesproken moeten voelen bij het lezen van de functie- en bedrijfsomschrijving. De manier waarop werkgevers hun vacatureteksten opstellen, de woorden die ze kiezen en de toon die ze gebruiken, kunnen allemaal van invloed zijn op de interesse van potentiële sollicitanten en hun perceptie van het bedrijf.

Duizend respondenten
Taalplatform Preply onderzocht het taalgebruik in Nederlandse vacatures, aan de hand van een enquête onder meer dan duizend Nederlanders onderzocht taalplatform Preply de impact van bepaalde woordkeuzes op de perceptie van een functie en een bedrijf.
Het onderzoek geeft antwoord op vragen als: Wat zijn de ergste jeukwoorden in vacatures? Welke clichéwoorden komen het meest voor in vacatureteksten? Schrikken deze woorden sollicitanten af? En welke clichétermen en -uitdrukkingen moeten het meest gegoogeld worden en zijn daardoor het minst toegankelijk?
Onduidelijke termen
Vacatureteksten worden vaak doordrenkt met jargon, vage termen en beschrijvingen, om nog maar te zwijgen van uitdrukkingen. Deze vaagheid kan bij vele sollicitanten vraagtekens oproepen. Uitdrukkingen zijn vaak ontoegankelijk voor kandidaten met een andere moedertaal dan Nederlands. En sommige uitdrukkingen zijn niet voor alle generaties duidelijk.
Volgens de respondenten in het onderzoek zijn dit de drie meest verwarrende termen en uitdrukkingen in vacatureteksten: ‘agile’, ‘disruptief’ en ‘schaap met vijf poten’.
Kijk hier voor het hele onderzoek.
Vergeet niet, de werkgevers die graag input over dingen die beter kunnen… En dan absoluut niet willen horen van een ‘snotneus’ dat er dingen ook écht beter of anders kunnen. In de bloedhete zomer bijvoorbeeld het verbieden, om een klein vriezertje met ijsjes te vullen, geheel betaald door de werknemers. Ja U leest het goed, vriezer wilden we ook betalen.