Signnieuws

De groei van het aantal uitzenduren in de flexbranche slaat zowel in 2023 als in 2024 om in krimp. Tevens gaan jongeren liever als zzp’er dan als uitzendkracht aan de slag. Dit blijkt uit het nieuwe vooruitzicht flexbranche van ING Research.

Door een afkoelende economie is er minder vraag naar flexwerkers. Bovendien maakt nieuwe regelgeving uitzendwerk duurder en minder flexibel, waardoor er een verschuiving plaatsvindt naar andere flexibele arbeidsvormen zoals het zzp’er-schap. In de huidige krappe arbeidsmarkt is dit vooral voor studenten en scholieren een aantrekkelijk alternatief. Via online werkplatformen kunnen ze zelf hun opdrachten, werktijden en tarieven bepalen.

Liever zzp’er

Naast dat bedrijven in 2023 een pas op de plaats maken met de inhuur van personeel, wordt de daling in uitzendbanen ook veroorzaakt doordat uitzendkrachten in de huidige krappe arbeidsmarkt sneller een vast contract krijgen aangeboden. Bovendien is het in bepaalde sectoren – zoals de zorg, horeca en de bouw – onder de huidige wet- en regelgeving aantrekkelijker om als zzp’er aan de slag te gaan dan als uitzendkracht.

Verdienmodel onder druk

Het aantal uitzendbanen kromp dan ook in het eerste kwartaal van 2023 voor het eerst in twee jaar met 45.000. Deze ontwikkelingen zetten het verdienmodel van veel flexbedrijven onder druk. Ze ontkomen er dan ook niet aan om duidelijke strategische keuzes te maken om ook in de toekomst bestaansrecht te houden, aldus ING Research.

Beperkte krimp

Beperkte krimp in uitzenduren De groei van het aantal uitzenduren in de flexbranche, bestaande uit uitzendbureaus, arbeidsbemiddelaars en payrollers, slaat in 2023 om in een krimp van circa 3 procent. Met een economische groei die in 2023 naar verwachting sterk terugvalt ten opzichte van 2022, neemt ook de vraag naar flexwerkers af. De terugval in uitzenduren wordt nog enigszins getemperd doordat er, mede door de personeelsschaarste, vraag blijft naar werving- en selectiediensten, onder meer vanuit de overheid en semi-publieke sector, aldus ING Research. Het onderzoeksbureau verwacht voor 2024 eveneens volumekrimp (-2%), met name vanwege een aanhoudend relatief lage economische groei. 

Lees het hele vooruitzicht van ING Research.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.