Signnieuws

Speelman Graphic Applications tekende voor de uitvoering van Jumbo ‘livery’ waarmee Racing Team Nederland meedeed aan de 24 uur voor Le Mans. In Sign+ Magazine een kijkje achter de schermen van twee jaar wrappen voor Le Mans.

Bij de 2019 livery werd de Paint Protection Film onder de wrap aangebracht om de luchtweerstand te verlagen.

De 24 uur van Le Mans spreekt bij iedere autosportliefhebber tot de verbeelding. Racing Team Nederland deed half juni voor de derde keer mee. De eenmalige kleurstelling waarmee de Dallara P217 aan de start verscheen, is geïnspireerd op de Formule 1-auto’s van het Minardi F1-team.

Achter de schermen

Dit was vroeger het favoriete team van Jumbo-topman Frits van Eerd, initiatiefnemer en tevens één van de coureurs van Racing Team Nederland. Eddy Speelman van Speelman Graphic Applications uit Lochem werd wederom benaderd om deze wrapklus te klaren. Hij kon weliswaar voortborduren op eerdere ervaringen, opgedaan bij het wrappen van de LMP2 raceauto in het vorige seizoen, maar er waren ook extra technische uitdagingen. In Sign+ Magazine nummer 5-2019, dat half juli verscheen, gunt hij ons een kijkje achter de schermen van twee jaar ‘hogeschoolwrappen’ voor Le Mans.

Eddy Speelman bezig met het wrappen van de LMP2-raceauto voor de 24 uur van Le Mans.

Luchtweerstand

Een verhaal over wegligging, gewicht en luchtweerstand en de positieve rol die folie daarin kan vervullen. Bij het gebruik van folie is het uiteindelijke gewicht van de raceauto lager dan bij autolak. Bovendien zijn schades eenvoudiger en sneller te herstellen. Stotend plakken en de inzet van Paint Protection Film (PPF) verlaagt de luchtweerstand.

Matte folie

De wens van de Jumbo-topman om in 2019 met een volledig matte wrap op het asfalt van Le Mans te verschijnen, betekende een nieuwe uitdaging voor Speelman. Gebruik van PPF bovenop de wrap was uit den boze, omdat de matte folie hierdoor gaat glanzen. Experimenteren met poetsmiddelen bood uitkomst voor een tijdelijke bescherming. Voor het afplakken van naden en schroefgaten werd nu een PPF onder de wrap gemonteerd.

De speciaal gewrapte raceauto geïnspireerd door de Formule 1-auto’s van het Minardi-team in actie tijdens de 24 uur van Le Mans. Foto: Racing Team Nederland.

Lees alles over deze twee wrapklussen in Sign+ Magazine nr. 5-2019.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.