Signnieuws

Lichtadviseurs Ellen de Vries en Philip Ross verzorgen tijdens Future Lighting 2022 op 23 en 24 november in de Evenementenhal Gorinchem de keynote met als titel ‘Licht in transitie: de weg naar synergie’. Zij onderzoeken de vraag ‘Hoe kunnen we met minder licht meer bereiken’.

De energiecrisis heeft de maatschappelijke discussie over licht in de stad aangezwengeld. De ontwikkelingen (van algoritmes die de lichtintensiteit bepalen tot draadloos internet via licht) worden in beeld gebracht door vijftig exposanten en sprekers.

Sterke visie

Een van die sprekers is Ellen de Vries. Zij is lichtontwerper en de vrouw achter onafhankelijk lichtontwerp- en adviesbureau Het Lux Lab in Eindhoven. Daarnaast is zij voorzitter van de expertgroep lichthinder NSVV en lid adviescommissie BioClock Consortium. De Vries heeft een sterke visie op verlichting van de openbare buitenruimte. Haar visie over immersive technology is terug te zien in de nieuwe smartcityverlichting van de Eindhovense binnenstad waarin ze verlichting koppelt aan het leven in de stad.

Ellen de Vries en Philip Ross.

Philip Ross heeft een gecombineerde achtergrond als industrieel ontwerper, onderzoeker en kunstenaar. Zijn Eindhovense bureau Studio Philip Ross richt zich op het ontwerp van intelligente verlichting. Daarbij spelen sociale en ecologische implicaties van licht een hoofdrol, zonder technische en economische aspecten uit het oog te verliezen.

Back tot the future

Andere prominente spreker is  Wout van Bommel, één van ’s werelds meest vooraanstaande experts op het gebied van verlichting. De titel van zijn lezing is ‘Back to the Future’. Mensen hebben zich door de eeuwen heen aangepast aan steeds weer nieuwe lichtomstandigheden. Hij betoogt dat de huidige ledlampen zich niet beperken tot licht geven alleen. Licht kan nu ook gebruikt worden voor datacommunicatie en zelfs als sensor om objecten te detecteren. Zijn er nog andere futuristische lichttoepassingen mogelijk? In zijn voordracht droomt hij over de toekomst. Meer info over Future Lighting en het kennisprogramma op www.future-lighting.nl.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.