Signnieuws

Signbedrijven in België die autobelettering of carwrapping doen, moeten de kilometerstand van de auto registreren bij Car-Pass.

Ter voorkoming van fraude met kilometerstanden van personenauto’s en bestelauto’s bestaat er zowel in België als in Nederland een databank waarin de kilometerstanden worden opgenomen.

Werkzaamheden

In België is er de ‘Car-Pass’ en signbedrijven krijgen daar nu actief mee te maken, waarschuwt brancheorganisatie Si’bon. De Federale Overheidsdienst Economie heeft namelijk bepaald dat telkens als aan een auto werkzaamheden worden verricht – zoals onderhoud of technische controle, maar ook bij belettering of wrapping – de kilometerstand geregistreerd moet worden door de uitvoerder van het werk.

De enige acties die door de Belgische overheid in dit kader niet als werkzaamheden worden beschouwd, zijn carwash en het afslepen van voertuigen.

Signbedrijven

Dit betekent dus dat signbedrijven, die belettering of carwrapping doen, een brief kunnen ontvangen van Car-Pass, dat zij net als ‘garagehouders’ de kilometerstand, het chassisnummer en de datum waarop het werk is uitgevoerd moeten registreren.

De verplichte deelname is afhankelijk van de wijze van inschrijving van het bedrijf bij de Kruispuntbank van Ondernemingen én van de daadwerkelijk uitgevoerde werkzaamheden.

Extra kosten

Helaas betekenen dit soort verplichtingen voor het signbedrijf extra handelingen die tijd en dus ook geld kosten. Navraag heeft geleerd dat een enkel signbedrijf hiervoor al een bedrag in rekening brengt. Si’bon adviseert haar aangesloten bedrijven deze kosten altijd door te berekenen aan de klant door op de factuur een bedrag van circa € 15,- voor administratiekosten Car-Pass op te nemen.

Nederland

In Nederland beheert de RDW (Dienst Wegverkeer) een dergelijk systeem, dit was de Nationale Auto Pas. Alleen de door de RDW erkende autobedrijven zijn verplicht de kilometerstanden te registreren, wat inhoudt dat voor signbedrijven in Nederland deze verplichting dus niet bestaat.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.