Signnieuws

Het Utrechtse Mister KLIC heeft een softwarepakket gelanceerd dat bedrijven helpt slimmer om te gaan met hun KLIC-meldingen.

Ook bij het plaatsen van een reclamebord of bewegwijzering moet vaak worden gegraven. Dan is de kans aanwezig dat een kabel of leiding in de grond wordt beschadigd. Vorig jaar ging het in Nederland bijna 47.000 keer mis bij het graven. Om dat te voorkomen, moet je, voor je gaat graven, een KLIC-melding doen. Het Utrechtse Mister KLIC heeft software ontwikkeld die moet helpen om graafschade te voorkomen.

Eenvoudig

Stijn van der Hoek, medeoprichter van Mister KLIC: “Het is cruciaal om al tijdens het ontwerpproces van de ondergrondse infrastructuur rekening te houden met de bestaande kabels en leidingen zoals die in de KLIC-melding staan. Een risicoanalyse tijdens het ontwerp is zelfs verplicht op basis van de CROW 500, de dwingende richtlijn voor grondroerders die machinaal graven. Uit zo’n analyse moet een maatregelenplan en een werkinstructie voortvloeien. Mister KLIC maakt het voor uitvoerders eenvoudig om deze stappen te zetten en bovendien te registreren dat deze stappen zijn gezet. Dat is belangrijk voor aansprakelijkheidskwesties en verzekeringszaken.”

Wettelijke plichten

Naast de CROW 500 gelden er voor uitvoerders van graafwerkzaamheden verschillende wettelijke voorschriften. Zij zijn verplicht tot het doen van een KLIC-melding voor het graven, de KLIC-melding moet in digitale vorm aanwezig zijn op de graaflocatie en er moet ter plaatse onderzoek worden gedaan naar de precieze ligging van ondergrondse netten. Met de software van Mister KLIC is dat volgens de ontwikkelaar eenvoudig te organiseren.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.