Signnieuws

Koopmans printmedia neemt een volgende stap in circulair werken door bij klanten verzamelboxen voor recyclebare kunststofmaterialen neer te zetten en haar drukwerk te voorzien van een materiaallogo, om het recycleproces te vereenvoudigen.

Koopmans printmedia in Zwanenburg constateerde dat afval vaak door bedrijven (klanten) wordt verzameld als ‘recyclebaar materiaal’, maar uiteindelijk niet gescheiden kan worden doordat het is vervuild, bijvoorbeeld met acrylaat tape dat op een pvc-wobbler is geplakt. Door de vervuilde en verschillende materialen wordt een groot deel van deze recyclebare materialen verbrand in plaats van gerecycled.

Verzamelbox

Het bedrijf zet nu bij winkels die ze voorzien van instore materiaal een speciale verzamelbox neer voor recyclebare kunststofmaterialen. “Al ons geleverde drukwerk labelen wij met een recyclelogo van het gebruikte materiaal om het recycleproces te vergemakkelijken. Als de verzamelbox vol is, stuurt de winkel deze retour naar het distributiecentrum. Als wij een nieuwe order bij het distributiecentrum afleveren, nemen wij de volle box mee terug. Een bijkomend voordeel is dat het milieu op deze manier niet extra wordt belast”, aldus Frank Koopmans van het print- en drukbedrijf in Zwanenburg. “De sleutel tot succes zit in schone scheiding.”

Al het geleverde drukwerk wordt gelabeld met een recyclelogo van het gebruikte materiaal om het recycleproces te vergemakkelijken.

Minder restafval

In Zwanenburg worden de materialen vervolgens gescheiden en worden onderdelen als tape en magneten verwijderd. Deze werkzaamheden worden gedaan door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Als verwijderen niet mogelijk is, worden de bevuilde delen weggeknipt of weggesneden. Koopmans: “Door deze aanpak blijft alleen 100 procent recyclebaar materiaal over. Het afval van het te recyclen materiaal zal als restafval worden verwerkt. Wij verwachten dat dit niet meer dan 10% van het materiaal zal bedragen. Minimaal wordt dus uiteindelijk 90% daadwerkelijk gerecycled.”

Juiste pictogrammen

Koopmans printmedia helpt klanten bij afvalscheiding met behulp van de juiste pictogrammen op de afvalcontainers of afvallocaties dat zorgt voor duidelijke communicatie. Koopmans: “Deze pictogrammen hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat bij een relatie van ons die acht containerwissels per dag had waarvan gemiddeld twee werden afgekeurd, deze afkeuringen per dag werden gereduceerd tot nul.”

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.