De zon laat zich deze dagen nadrukkelijk zien, waardoor veel mensen, ook in de signbranche, moeten werken in de hitte. Buiten werken is vaak prettig, maar brengt ook risico's met zich mee.
Kleding beschermt de huid tegen UV-stralen. Sinds een aantal jaar is er speciale UV-werende kleding op de markt, meldt het Koningin Wilhelminafonds op de eigen site. Net als anti-zonnebrandmiddelen heeft kleding een beschermingsfactor (SPF).
Bescherming
Een dunne, lichte stof (bijvoorbeeld een linnen blouse) heeft een beschermingsfactor van SPF 2. Donkere kleding heeft een hogere beschermingsfactor. Een dikkere stof, zoals spijkerstof, heeft een nóg hogere beschermingsfactor. De beschermingsfactor is een standaardmaat voor hoe lang de huid beschermd is tegen de zon (UV-straling).
Stel dat je met een onbeschermde huid 10 minuten in de zon kan zijn zonder verbranding van de huid (afhankelijk van het huidtype). Dan kan kleding met beschermingsfactor 50 je ongeveer 50 x 10 minuten beschermen.
Uiteraard geeft het insmeren van de huid met een anti-zonnebrandmiddel en het opzoeken van de schaduw ook extra bescherming aan de huid. En voldoende water drinken en een pet dragen, is ook aan te raden.
Zonkracht
Het aantal mensen met huidkanker neemt in snel tempo toe. Zon blijkt de belangrijkste veroorzaker. De hoeveelheid UV-straling die het aardoppervlak bereikt, wordt bepaald door de dikte van de ozonlaag en de zonkracht. De zonkracht kan variëren tussen 0 en 10. De zonkracht is onder andere te vinden op de website van het KNMI. Eind van deze week wordt zonkracht 8 verwacht. Een historisch hoge waarde, die in de afgelopen 5 jaar volgens het KNMI slechts twee keer eerder is gemeten.
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor het zonkrachtbericht via www.alarmbericht.nl. Wanneer de zonkracht 7 of hoger is krijgt u per sms een bericht dat het verstandig is die dag extra beschermingsmaatregelen te treffen.