Signnieuws

TL-lampen waren decennialang dé lichtbron voor lichtbakken in de signindustrie. De laatste tien jaar zijn buisvormige ledlampen beschikbaar om de TL-buizen te vervangen. Lichtreclamespecialist Marcus Thielen gaat in Sign+ Magazine in op de technische aspecten voor het gebruik daarvan in verlichte signs.

Voor de goede werking van een TL-buis is een kleine hoeveelheid kwik in de gasvulling nodig. De Europese Unie reguleert, of beter gezegd verbiedt, echter het gebruik van kwik via de RoHS-regels. Voor TL-buizen is de deadline momenteel 1 september 2023, maar de politiek in verschillende landen opteert voor een eerder verbod.

Het vervangen van alleen de TL-buizen is eenvoudiger en goedkoper dan een bestaande lichtbak renoveren door veel kleine ledmodules te bevestigen. LED-retrofits voor TL zijn er in verschillende soorten; vaak afkomstig uit het verre oosten, waarbij de technische gegevens vaak nauwelijks volledig zijn. Een solide, goede en veilige constructie is vaak twijfelachtig.

Gericht licht

De TL-fluorescentielamp is een glazen buis die het licht gelijkmatig over zijn lengte uitstraalt, uniform rond het vlak loodrecht op de buisas; een zogenoemde ‘lineaire lichtbron’. Deze eigenschap wordt veel gebruikt in enkelzijdige of dubbelzijdige lichtbakken, waarbij het oppervlak wordt verlicht door een enkele lamp of meerdere buizen die in een rij zijn bevestigd tussen de twee vlakken. In de meeste LED-retrofitbuizen die verkrijgbaar zijn, zijn de leds echter naar één kant gericht en verlichten ze alleen een hoek van 120 tot 130 graden.

Lees hier het volledige artikel:
‘LED-retrofit van TL-buizen’

Dit verhaal staat ook in Sign+ Magazine nummer 2-2022.

Inschrijven nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.