Signnieuws

Donderdag 11 oktober organiseerden Mimaki en Trotec Laser het Let’s Create Event. Een leerzame dag die in het teken stond van print- en lasertechniek.

Het hoofdkantoor van Mimaki in Diemen was de locatie voor het Let’s Create Event. Zo’n 30 belangstellenden kwamen hierop af, die een interessant programma kregen voorgeschoteld, bestaande uit seminars en workshops.

Mimaki neemt Alpha Design over

Charl Snijders, General Manager Trotec Laser, zei tijdens zijn welkomstwoord: “Ik zag synergie tussen de productportfolio’s van Trotec en Mimaki en na een aantal beurzen samen te hebben gedraaid, heeft dat nu geresulteerd in dit Let’s Create Event.” Ook Mimaki’s General Manager Sales EMEA, Ronald van den Broek, gaf aan dat ondanks dat Mimaki een groot marktaandeel heeft, eveneens op zoek is naar win-winsituaties. In dat kader bracht hij ook gelijk nieuws, namelijk dat Mimaki de Japanse firma Alpha Design Co., LTD heeft overgenomen. “Hierdoor kunnen we het hele proces van voorbewerken, printen en nabewerken gaan aanbieden.”

Herman Hartman, hoofdredacteur SignPro, was als gastspreker uitgenodigd om trends en ontwikkelingen te bespreken. Zijn boodschap: “Focus niet op de machines, maar op het proces. Afwerking is vaak bepalend voor de waarde van het object.”

UV-led technologie

UV-led printen was het aandachtsgebied van Bert Benckhuysen, Senior Productmanager EMEA bij Mimaki. “Ons EMEA marktaandeel ziet er als volgt uit: 27% sign graphics, 30% industrial printing (middels vlakbedmachines) en 61% textiel. Jaarlijks groeien we met 20% in UV-printen. Mimaki was ook de eerste die een vlakbedprinter op de markt bracht met UV-led technologie.” Een korte uitleg volgde van de verschillende machines en tevens besprak hij de voordelen van het 3D-effect met inktlagen.

SP4000 laser voor textiel

Namens Trotec Laser spraken Axel Rieckmann, Head of Strategic Segment Development Trotec Laser GmbH, en Joery Rullens, Consumables Manager & Application Specialist Trotec Laser bv. Eerstgenoemde ging met name in op de gebruiksvriendelijkheid van de Trotec lasers, de JobControl software en het feit dat Trotec een groot aantal materialen aanbiedt die in de software allemaal al de juiste parameters hebben. Volgens hem was het na de Speedy formaten een logische stap naar grootformaat lasertafels. “In 2019 komt daar een nieuwe bij. Op Fespa introduceren wij een 3,2 meter brede grootformaat lasercutter voor textiel, de SP4000. Deze is uitgerust met een conveyor belt.”

Rullens legde de werking van lasers uit, het verschil tussen CO2 en fiber lasers, maar ook de werking van het JobControl Vision camerasysteem. Met voorbeelden uit de praktijk toonde hij de eindeloze mogelijkheden van de laser: van graveren, snijden, markeren tot laseren.

Workshops

Verdeeld in groepjes togen de deelnemers daarna langs de verschillende Trotec lasermachines, van klein- tot grootformaat, die tussen de Mimaki printers in de showroom stonden opgesteld. Op deze manier kon een ieder vragen stellen die specifiek voor zijn of haar business relevant zijn. Waar de een al een Trotec machine in huis heeft, was de ander zich aan het oriënteren. En er waren er die materialen hadden meegenomen om te testen.

In het decembernummer van Sign+ Magazine zal een verslag over het Let’s Create Event staan.

Inschrijven nieuwsbrief

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.