Signnieuws

HR Groep heeft haar matrixborden aan een zichtbaarheidsproef onderworpen, om te onderzoeken of de rode signalering ook zichtbaar is voor kleurenblinden. Dat bleek het geval voor de matrixborden van het merk Brimos.

Rode kruizen op de matrixborden boven de snelwegen. Sommige automobilisten negeren ze bewust, anderen zien ze niet. Mensen met een kleurzienstoornis in het rode pigment (rood-blinden) zien de rode kruizen op matrixborden niet of nauwelijks oplichten met alle gevolgen van dien.

Rode kruizen op matrixborden zijn niet altijd zichtbaar voor kleurenblinden.

Ze riskeren een boete of erger nog, veroorzaken een ongeval. Aanleiding voor HR Groep om haar matrixborden aan een zichtbaarheidsproef te onderwerpen. Uit het onderzoek bleek dat de rode signalering op de HR Groep matrixborden van het merk Brimos zichtbaar is voor iedereen.

Veiligheid

De matrixborden van het merk Brimos zijn uitgevoerd volgens de hoogste standaard en voldoen aan de strengste eisen. De matrixborden bevatten rode ledverlichting met daarin geel verwerkt. Dit zorgt ervoor dat iedereen de kleur goed waarneemt.

Meinard Noothoven van Goor van belangenclub Bureau Blind Color, zelf kleurenblind, bevestigt dit: “De rode kruizen op de matrixborden van HR Groep boven de A4, tussen Delft en Rotterdam, zie ik goed. Dat geeft een veilig gevoel. Dit terwijl ik bijvoorbeeld de rode rand om de 80 km/u signalen op de matrixborden boven de A12 waar ik Den Haag uitrijd niet waarneem. Levensgevaarlijk!”

Milieu

Rijkswaterstaat erkende in een artikel in de Telegraaf (januari, 2019) de problemen rondom de zichtbaarheid van rode signalering op matrixborden. Zij bekijkt of versnelde vervanging mogelijk is. HR Groep adviseert om allereerst de matrixborden die nog zijn uitgevoerd met halogeen gloeilampen te vervangen. Automobilisten die kleurenblind zijn, nemen de signalen op deze borden niet waar.

Meer testen

De vestiging van HR Groep in Hattem testte de zichtbaarheid van verschillende soorten rode leds in samenwerking met de belangenclub Bureau Blind Color. Binnenkort volgt een tweede testsessie. Zo probeert HR Groep samen met de belangenclub uit te vinden of er een rode kleur bestaat, die nóg beter zichtbaar is voor alle weggebruikers.

Inschrijven nieuwsbrief

Gerelateerde berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.